Ondernemen

4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

2 min lezen

Merk je dat het niet goed gaat met je onderneming?

Overweeg dan eens of je wel met het juiste bezig bent. Ik heb 4 vragen voor je die je helpen als je in een crisis zit.

Als (zelfstandig) ondernemer heb je een passie. Je bent immers niet voor niks een bedrijf gestart. Maar ben je wel de missie waarvoor je op aarde bent aan het vervullen? En heb je de juiste vorm daarvoor al gevonden? Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, moet je op tijd ingrijpen. Zo voorkom je dat je net als de Titanic tegen een ijsberg vaart. Beantwoord deze vragen voor jezelf en zorg dat je op tijd bijstuurt.

1. Ben je je bewust van het feit dat je een doel in het leven hebt?

Ik geloof dat iedereen een doel heeft op deze wereld. Jij ook. Dat doel herken je door bijvoorbeeld te kijken naar gedrag dat je als kind al vertoonde. Pakte jij bijvoorbeeld de leiderschapsrol of zorgde jij ervoor dat er nuance werd aangebracht in een groep? Of zorgde je graag voor anderen?

Vaak zijn we ons niet bewust van het hebben van een doel. We verwarren dat nogal met het willen bereiken van doelen, zoals ‘binnen zijn voor je 40ste’ of ‘binnen 5 jaar 5 vestigingen openen’. Het invullen van je doel is meer vervullend dan dat.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wij gelukkig worden van het waarmaken van ons doel. Loopt je bedrijf minder lekker, dan kan het zijn dat je niet het juiste doet waarvoor je hier op de wereld bent.

2. Wat staat er tussen jou en het vinden van je doel in?

Er is altijd ruis van buitenaf. Daardoor kun je niet altijd weten wat je doel is. Dat vraagt onderzoek naar waar je onderweg je doel verloren bent. Stel, je hebt bijvoorbeeld een bedrijf opgericht in de zorg. Dat leek een logische keuze, omdat je vanuit jouw gezinssituatie gewend was voor anderen te zorgen. Maar dat wil nog niet zeggen dat dat jouw doel is. Ondernemen spreekt je duidelijk aan, maar misschien moet je dat wel doen in een heel andere branche.

3. Welke informatie of signalen krijg je op je pad die jou leiden naar jouw doel?

Je weet als ondernemer niet altijd direct wat je te doen staat. Het is vaak een lange weg om het antwoord te vinden. Dat hoort bij ondernemen. Je kunt ineens een eureka-moment hebben, om daarna weer onzekerheid en twijfel te ervaren. Neem daarom echt de tijd om deze 4 vragen voor jezelf te beantwoorden en je doel te vinden. Als je erop let, kom je signalen tegen die je naar het juiste pad leiden. Een ontmoeting, een tip die je van iemand krijgt, een bepaald onderwerp waar je aandacht naar uitgaat: het kunnen allemaal zaken zijn die je de juiste richting op helpen.

4. Welke kleine stappen kun je zetten in de juiste richting?

Als je de eerste 3 vragen beantwoord hebt, weet je al beter waar je naartoe wilt gaan. Je hebt plannen voor je bedrijf, je vindt het leuk om actief en dynamisch bezig te zijn en je weet wat beter waar je hart sneller van gaat kloppen. Kortom: je hebt alles wat je nodig hebt om kleine stappen in de juiste richting te zetten. Bijvoorbeeld door de telefoon op te pakken en contact te zoeken met een coach, of door kritisch te kijken wat je kunt verbeteren aan jouw product of dienst.

Toch een beetje bang? Neem je angst onder je arm en zet die stap! Je zal zien dat op het moment dat jij als eigenaar van jouw bedrijf de juiste stappen zet, jouw bedrijf als vanzelf beter gaat lopen.

Wil je jezelf in onzekere tijden alsnog wat zekerheid bieden? Zorg er dan voor dat je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. Op deze manier creëer je als zelfstandig ondernemer een financieel vangnet, omdat je meestal geen uitkering krijgt van de overheid wanneer je als ondernemer zonder inkomen of werk komt te zitten.