OndernemenZzp

8 tips om jouw onderneming een vliegende start te geven

3 min lezen

Het starten van je eigen onderneming is een spannend moment waar je waarschijnlijk al lang naar uit kijkt.

Je wilt dan ook dat het een succes wordt en liefst zo snel mogelijk. In dit artikel helpen we je op weg met 8 praktische tips voor startende ondernemers.

Tip 1: bepaal je ondernemingsplan

Als je begint met ondernemen lijkt het alsof je aan duizend dingen tegelijk moet denken. Hierdoor is het soms moeilijk om het overzicht te behouden. Daarom is het belangrijk om dit avontuur te beginnen met een helder masterplan waarin helder staat omschreven wat je wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Dit ondernemingsplan is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je met een heldere focus aan het ondernemerschap begint.

In dit plan onderzoek je of je plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor je product of dienst. Ook helpt dit plan je om keuzes te maken en verkleint het de kans dat je zaken vergeet. Een tip is om hier ook na te denken over je online strategie. In vrijwel elke branche speelt online een grote rol, dus wel zo handig dat je ook bedenkt hoe jij online in kunt zetten voor jouw bedrijf.

Voorkom ook de veelgemaakte fout dat je het plan uit het oog verliest nadat het gemaakt is. Plan daarom wekelijks een vast moment om de huidige stand van zaken af te zetten tegenover het grote plaatje. Zo houd je grip op je strategie en kun je bijsturen wanneer nodig.

Tip 2: onderzoek de markt en je concurrentie

In het ondernemingsplan heb je onderzocht of er een markt is voor je product of dienst. De volgende stap is, als je dit nog niet gedaan hebt, om een benchmark te maken van je afzetmarkt. Kijk hierbij naar concurrenten en bekijk wat ze goed doen of juist wat ze niet goed doen. Dit geeft je handige inzichten hoe jij je kunt onderscheiden van je concurrentie. Breng daarnaast ook je doelgroepen zo helder mogelijk in kaart. Je kunt een potentiële klant tenslotte pas goed bereiken als je weet wat de kenmerken zijn, waar ze te vinden zijn en welke informatiebehoefte/ welk probleem ze hebben.

Tip 3: je website en social media kanalen als online visitekaartje

Een goede website is tegenwoordig essentieel als je gaat ondernemen en simpel gezegd je online visitekaartje voor potentiële klanten en partners. Zorg dus dat je een goed werkende website hebt die bij je past en waarop de waardepropositie, producten/ diensten en contactmogelijkheden helder staan omschreven. Vergeet hierbij je social media kanalen niet. Zorg bijvoorbeeld dat deze goed zijn ingericht en ga er actief mee aan de slag. Zit je in de B2B business? Dan is LinkedIn het medium bij uitstek. Richt je jezelf voornamelijk op de consumentenmarkt? Dan zijn kanalen zoals Facebook, Pinterest en Instagram interessant om te bekijken.

Tip 4: netwerk en advies vragen

Een uitgebreid netwerk is onmisbaar als ZZP’er. Laat je gezicht dus regelmatig zien op netwerkevents en ga het gesprek aan met andere ondernemers. Zorg wel dat je van tevoren je pitch klaar hebt en helder kunt overbrengen waar je voor staat en wat je doet. Durf ook om advies te vragen aan medeondernemers en onderhoud contact met interessante mensen die je ontmoet hebt. Zo bouw je stapsgewijs aan je netwerk. En die visitekaartjes? Die heb je natuurlijk gewoon bij.

Tip 5: zorg voor een productieve werkomgeving

Als ondernemer wil je zo veel mogelijk uit je werkdag halen. Een productieve werkomgeving is hierbij onmisbaar. Want aan de keukentafel je laptop open klappen is goedkoop, maar door alle afleidende factoren (huishouden, kinderen etc.) niet altijd even productief. Kijk daarom eens rond of er flex werkplekken in de buurt te vinden zijn waar je een aantal dagen per week gaat zitten. Niet alleen een grotere kans op een productievere werkdag, maar ook een mooie gelegenheid om met andere ondernemers/ klanten in contact te komen.

Tip 6: kies tools die ondernemen gemakkelijker maken

Bij het ondernemerschap hoort helaas ook een hoop administratie. Niet waar je op zit te wachten, want jij wilt gewoon ondernemen. Gelukkig zijn er allerlei online tools en apps die zaken simpeler maken. Denk hierbij aan tools voor rittenregistratie of het digitaliseren van je administratie met een online portaal. Daarnaast zijn er volop handige apps en tools die je productiviteit verhogen zoals Evernote, Nozbe en natuurlijk cloud apps zoals Dropbox en Google Drive. Ga dus op onderzoek uit en kijk welke tools jouw leven gemakkelijker maken.

Tip 7: wees bereikbaar. Ook als je het niet bent

Als ondernemer wordt vaak verwacht dat je 24/7 bereikbaar bent. En hoe hard je ook werkt, er zijn altijd momenten dat je de telefoon even niet kunt opnemen. Zonde als je hierdoor net een potentiële klant misloopt. Daarom is het belangrijk om ook je zakelijke telefonie goed te regelen. Denk daarbij aan een goede telefoonservice en let dan vooral op de kwaliteit van de service. Dit is niet alleen handig, maar zorgt ook voor een professionele uitstraling. Je mist zo niets en je kan de gespreksverslagen laten mailen of sms’n zo vaak als je wilt.

Tip 8: subsidies & aftrekposten voor ZZP’ers

Tot slot is er nog de financiële kant van ondernemen, want als ZZP’er krijg je met allerlei kosten te maken. Een goede manier om de kosten enigszins te drukken is goed uit te zoeken voor welke subsidies en financiële regelingen je in aanmerking komt. Bekende voorbeelden zijn de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, maar ook programma’s zoals het Innovatiefonds MKB+ en het Erasmus for Young Entrepreneurs zijn interessant om te bekijken.

Sander Wijdemans

Over de auteur
Werkzaam als SEO specialist voor Tribal Internet Marketing. Daarnaast verantwoordelijk voor de online communicatie van diverse zakelijke klanten. Eigenaar van succesvolle webshop in houten gadgets en diverse online platforms.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Zzp

Hypotheek voor zzp’ers en ondernemers

1 min lezen
Ondernemen

4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

2 min lezen
Zzp

Onderzoek: de zzp’er en zijn boekhouder

1 min lezen