Ondernemen

Als je een businesscoach nodig hebt om te ondernemen kun je maar beter stoppen

3 min lezen

Jahaa, je leest het goed. Je hebt toch geen businesscoach nodig om te ondernemen?

Dat kun je best allemaal zelf. Een coach in de arm nemen is echt zonde van je geld. Echt een waste of time. Wat kan die coach jou dan nog allemaal vertellen? Kortom, ondernemen, dat kun je gewoon en als dat niet zo is, moet je geen ondernemer worden. Stop gewoon acuut met je bedrijf en ga weer lekker in loondienst werken.

Zo, hatseflats! Dat is nogal een stelling, nietwaar? Voel jij je aangesproken? Triggert het iets bij jou?

Ik heb deze stelling niet uit de lucht gegrepen. Er zijn veel ondernemers die deze mening zijn toegedaan. Zij hebben oprecht de overtuiging dat als je hulp nodig hebt bij het ondernemen, je maar beter kunt stoppen.

Je raadt het wellicht al… ik ben het daar niet mee eens!

Ik vind het zelfs een hele domme, zo niet arrogante stelling. Want hoe je het wendt of keert, je hebt altijd hulp nodig bij het ondernemen. Of het nu een boekhouder is die je ondersteunt, of een virtueel assistent, of een businesspartner. Het is hulp. Maar zet het woord “coach” erbij en dan wordt het ineens eng.

Wellicht denken de ondernemers met deze stellige overtuiging wel dat het zwak is om een businesscoach in de arm te nemen. Want je moet het toch allemaal wel zelf kunnen. Je bent slim, zelfstandig, toont leiderschap en zelfverantwoordelijkheid. Voila, dé ingrediënten voor succes toch?

Vergeet echter niet dat iedereen in zijn vakgebied zijn eigen ‘blinde vlekken’ heeft.

Jij zit zo met je neus in je bedrijf dat je soms dingen niet of over het hoofd ziet. Ook kun je sommige dingen heel ingewikkeld voor jezelf maken, terwijl een coach of sparringpartner jou kan laten inzien dat het ook veel simpeler kan. Een businesscoach kan je onder andere inzichten geven en helpen met focus aanbrengen. Maar nee, volgens de stellige onder ons, moet jij dit ook allemaal zelf kunnen. Eigenlijk moet je gewoon alles wat je tegenkomt in je bedrijf zelf kunnen, oplossen, tackelen, ontwikkelen et cetera.

Misschien ben jij niet zo stellig en arrogant dat je een briljant ondernemer bent en het heus wel alleen kunt. Maar veel ondernemers vinden tot op zeker hoogte wel dat ze het zelf moeten doen. Je bent niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden, nietwaar?

Alleen je merkt waarschijnlijk zelf wel dat goed zijn in je vak iets anders is dan ondernemen. Dat sommige dingen best lastig zijn. En dat het als solo-ondernemer ook best wel eens eenzaam kan zijn in je bedrijf. Er zijn ongetwijfeld ook genoeg klussen waar je niet zo goed in bent en die je ook niet leuk vindt. En misschien worstel je ook wel met een bepaalde marketingstrategie om je bedrijf naar een volgend niveau te brengen. Dat kan in je eentje best lastig zijn.

Mijn vraag is eigenlijk: van wie moet jij het eigenlijk allemaal zelf doen?

Wat maakt nou dat je niet om hulp mag vragen? Wie bepaalt dat voor jou? Hoe zou het voor je zijn als je wel hulp had? Al is het maar met het dagelijkse reilen en zeilen van je bedrijf? Wat is er dan allemaal ineens mogelijk? Wat zou dat doen met je energieniveau? En met je omzet? Want alle tijd die je besteedt aan dingen die ook bij het ondernemen horen, maar niet zo zeer met je vak te maken hebben, kun je niet aan je klanten besteden. En dat levert jou geen euro’s op.

Doe-het-zelf-ondernemen is zoooo 2008 :-). Er is echt helemaal niets verkeerds aan om hulp op zowel operationeel als strategisch niveau in te roepen. De beste coaches van over de hele wereld laten zich ook nog steeds coachen en zij hebben in de loop der tijd ook allemaal een team om zich heen verzameld die ondersteuning bieden. Zij doen het echt niet alleen. Ook CEO’s van grote bedrijven doen het niet alleen.

Jij bent de CEO van jouw bedrijf, dus denk ook als een CEO.

Wees alsjeblieft niet zo arrogant als de mensen die zeggen dat je moet stoppen met je bedrijf als je hulp nodig hebt bij het ondernemen. Ik ben ervan overtuigd dat als jij gewoon schijt hebt aan deze stelling en wél hulp inroept daar waar nodig, dat jij veel verder komt. En dat gun ik jou van harte!

Want wil jij groeien met je bedrijf? Dan heb je hulp nodig, zowel op operationeel als op strategisch niveau. Zet vandaag in ieder geval één stap in de goede richting en bekijk waar op dit moment jouw grootste uitdaging ligt. De volgende stap is uitzoeken wie jou daar het beste bij kan helpen. En natuurlijk is dan de logische next step: actie!

Gun het jezelf om hulp in te roepen bij het ondernemen. Het is geen teken van zwakte, het is juist superslim en brengt je veel verder!

Bianca van de Stadt

Over de auteur
Bianca van de Stadt is Businesscoach voor dienstverlenende ondernemers die nu écht willen doorbreken met hun bedrijf. Maar wel op een manier die past bij jou! Samen met Bianca bouw je aan het succes van jouw bedrijf, zonder concessies te doen, zonder way out of your comfortzone te gaan en zonder continu harder te moeten werken. Van stress, frustratie en te weinig tijd hebben, naar meer vrijheid, meer succes en je ideale leven leiden!
artikelen
Gerelateerde artikelen
Ondernemen

4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

2 min lezen
Ondernemen

Moeiteloos je project afronden met deze 7 stappen

5 min lezen
Ondernemen

Hoe verwachtingenmanagement tijd bespaart

3 min lezen