Management

Angst als negatieve drijfveer, waardoor beslissingen uitblijven

4 min lezen

Angst en de invloed van de media

Angst,…de wereld en lokale politiek stuurt erop aan. De media stuurt er bewust op aan. En je collega’s, familie en vrienden hebben het er dagelijks over op social media. Het gaat dan vooral over de snelle verandering van de maatschappij. Over de veel te snelle technologische ontwikkelingen. Over robotisering en Artificial Intelligence. Over Virtual Reality als vervanger van het “echte“ leven. Over blockchain als vervanger van de huidige software en bancaire systemen. Over internationaal en lokaal terrorisme, dat door religies ingezet wordt om strijd te voeren op jouw eigen terrein.  Terwijl je “thuis” juist veiligheid moet bieden.

Het menselijk brein wordt tegenwoordig permanent en bewust geïndoctrineerd met angst. Angst is namelijk een goede drijfveer, om mensen in een bepaalde status te brengen. In de status van ‘passief worden’ en afwachten wat er gaat gebeuren. Op die manier kun je beslissingen en investeringen lamleggen, of als het verkeerd uitpakt, revoluties bewerkstelligen.

Vanuit neuro wetenschappelijk onderzoek weten we dat in onze hersenen angst 3 keer sterker is ontwikkeld dan geluk. Desondanks streeft de mens naar geluk creëren en angst vermijden. Het angst systeem van de hersenen is belangrijk en noodzakelijk, want het is onze beschermer. Het is alert, reageert snel op bedreigingen en plaatst ons snel in een status van vechten of vluchten. Dit is logisch in de natuur, want daar zijn we onderdeel van de voedselketen. Roofdieren jagen op ons en we kunnen ons leven verliezen. Deze natuurlijke angstreactie is alleen niet intelligent en dus ook niet zo handig voor de “Urban Jungle” waar we tegenwoordig in leven.

We hebben niet door dat we angstig zijn

Het klinkt paradoxaal. Toch hebben we niet door dat we dagelijks veel angstiger zijn, dan dat we zelf denken. Deze angst uit zich in de westerse maatschappij in constant klagen, drugs en alcohol gebruik, slecht humeur, slecht slapen, agressiviteit, overspannenheid, burn-outs en chronische ziektes. Dat is de reden dat angst, indien verkeerd gekanaliseerd, een sluipmoordenaar is.

In angst status, worden brein en lichaam tevens in stress status gezet. Dit resulteert in de aanmaak van stress hormonen zoals: noradrenaline, adrenaline en de gevaarlijkste van al, cortisol. Het vervelende is dat we dit zelf aansturen, door ons ongewild op symptomen te richten. Je kunt de oorzaak niet oplossen, als je startpunt en doelstelling het oplossen van symptomen is. Toch doen 7 miljard mensen dat op deze wereld.

Roofdieren jagen op ons en we kunnen ons leven verliezen. Deze natuurlijke angstreactie is alleen niet intelligent en dus ook niet zo handig voor de “Urban Jungle” waar we tegenwoordig in leven.

We proberen namelijk permanent symptomen op te lossen zoals: het gaat niet goed op mijn werk. Mijn relatie staat onder druk. Ik begrijp mijn partner of kinderen niet meer. Ik weet niet meer precies wie ik ben. Ik weet niet waar ik gelukkig van wordt. Ik voel onbalans en weet niet waar het vandaan komt. Ik heb genoeg geld en toch voel ik me niet gelukkig, etc.

De meeste mensen weten niet dat deze symptomen het gevolg zijn van hersenwetten. Wij hebben in de loop der jaren circa 200 hersenwetten gedefinieerd. Het is essentieel om mensen te leren hoe je aan de oorzaak kunt werken i.p.v aan het gevolg (symptomen). Door de oorzaak aan te pakken en je brein te leren hoe je eigen brein werkt, lost een groot deel van de symptomen vanzelf op. Symptomen zijn immers de resultante van een oorzaak.

Doordat we niet goed doorhebben dat we primair door ons angstsysteem aangestuurd worden, nemen we minder snel beslissingen. Iets dat we steeds meer in het bedrijfsleven zien ontstaan. Angst om de verkeerde beslissing te nemen, een reprimande te krijgen, de baan te verliezen, in een negatief daglicht te staan bij collega’s, leidinggevenden, vrienden of familie en ga zo maar door. Dit heeft tevens te maken met het feit dat veel bedrijven nog een cultuur kennen van “error management”. Als deze angst cultuur, met de focus op het herkennen van fouten, vanuit management is geïnitieerd, legt het de creativiteit van de organisatie volledig lam.

Hoe gebruik je het angstsysteem ten voordele?

Het angst systeem is alert en reageert heel erg snel. Het verwerkt data met een snelheid van circa 40 miljoen bits per seconde. Dat is ongeveer net zo snel al een computer die 5 MB data per seconde verwerkt. Door het angstsysteem anders te “primen” kan het prima ingezet worden om heel snel situaties, mensen of zaken te herkennen. Het kan ingezet worden om angst eerder bewust te herkennen en deze angst structureel te verminderen.

Veel publieke sprekers, trainers, coaches en leidinggevenden kunnen zich hun eerste publieke optreden nog herinneren. Sommigen geven aan nog nooit zo nerveus te zijn geweest in hun leven. Echter zodra ze dagelijks presenteren en het angstsysteem doorkrijgt dat ze de eer van de presentatie krijgen, wordt het een beloning. Beloning is in het brein een belangrijk systeem. Het zorgt voor de aanmaak van onze gelukshormonen, zoals dopamine en serotonine. Ongewild kunnen we dan de brede glimlach niet meer van ons gezicht afkrijgen. We zijn dan namelijk trots en blij. We voelen geen stress meer en kunnen voor het gevoel de hele wereld aan.

Wij leren de breinen van leidinggevenden en hun medewerkers hoe het nieuwe leiderschap optimaal uitgevoerd moet worden. Het nieuwe leiderschap is nodig om te kunnen voldoen aan de snelle maatschappelijke veranderingen. Het nieuwe leiderschap richt zich ook op het anders kanaliseren van het natuurlijke angst systeem van de medewerkers. Door de inzet van de universele breinwetten kunnen veranderingen gemakkelijker optimaal worden ingezet en worden uitgevoerd. Hierdoor worden de gestelde doelen sneller behaald en ontstaat er een soepel draaiende organisatie met tevreden medewerkers.

Ben je leidinggevende? Doe dan alvast de Neuro Quotiënt TEST en ontvang automatisch via e-mail gratis de 7 whitepapers, die meer inzicht geven in hoe het menselijk brein werkt.

Eddie Tjon Fo

Over de auteur
Founder of the SparkWise methode || Substitute Teacher Masters of Science & Communications TU Delft || Author Business.nl || Entrepreneur/investor with over 38 years of experience in business and brand development. Helping organisations to better structure their targets by using neuro scientific insights. Optimizing in-company processes. Complex and competitive analysis and strategic structures, financing, mergers & acquisition, investing, accelerating Internationally orientated companies to the next commercial level.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Management

Hoe versterkt management zich aan de uiteinden van de individuele kennis?

5 min lezen
Management

Management leren sturen op de constant onzichtbare management vergadering

3 min lezen
Management

Verandering managen is nonsens, niet effectief en duurzaam

3 min lezen