Inhoudsopgave
Allergie voor doelgerichtheid onder personeel
In onze bedrijfstrainingen, waarbij we samenwerken met roofvogels, richten we ons op thema’s als o.a. leiderschap, persoonlijk leiderschap, focus, doelgerichtheid en strategie.
Onze premium klanten, die vaak één op één hebben gewerkt met onze roofvogels en/of wolven, weten welke voordelen dit oplevert. Ze huren ons bedrijf dan in voor hun (leiderschap)team, met als doel hen te motiveren voor leiderschap.
De motivatie voor het bereiken van doelen vertaal ik naar de vastberadenheid van de roofvogels. Hun drijfveren zijn natuurlijk heel anders dan die van mensen. Voor hen draait alles om overleven. Terwijl een teamlid in het bedrijfsleven een totaal andere motivatie heeft, zowel op het werk als in het persoonlijke leven.
Leiderschap en doelgerichtheid. Wat is jouw doel? Waar wil je staan over een jaar?
Een helder antwoord komt niet altijd direct naar voren. Ik merk dat doelgerichtheid binnen onze maatschappij overschaduwd wordt door gevoelens zoals de angst om te hard te werken en de angst om weer in een burn-out terecht te komen.
De werkelijke drijfveren achter die doelgerichtheid worden vaak ondergesneeuwd door;
- slecht timemanagement
- slecht energiemanagement
- een gebrek aan focus en strategisch inzicht
Kortom, een gebrek aan natuurlijk leiderschap.
De tekst hierboven stond op de eerste slide die ik liet zien, met op de achtergrond een foto van een roofvogel die op mijn handschoen landt. Op de vraag die ik aan de deelnemers van daaruit stelde wat vanaf nu anders mag, wordt direct antwoord gegeven door de deelnemers. Sommigen kunnen binnen de kortste keren twintig dingen noemen die anders kunnen in zowel hun zakelijke als persoonlijke leven.
Het draait niet altijd alleen om veranderingen op de werkvloer, er kunnen ook veel veranderingen plaatsvinden in de privésituatie
Is het niet vreemd dat dieren nooit hun verlangens vanuit een negatief perspectief uiten? Ze eisen hun verlangen op alsof het al van hen is. Terwijl de meeste mensen hun verlangens pas goed kunnen beschrijven vanuit wat er anders zou kunnen zijn. De roofvogels gaan enkel vanuit hun grootste verlangen op jacht. Als de jacht mislukt, leren ze en verbeteren ze zichzelf. Ze kijken naar de omstandigheden en nemen alles mee in overweging voor de volgende keer dat ze op jacht gaan. Maar altijd vanuit het hier en nu.
Tijdens een van de afgelopen teamtrainingen die ik gaf met de roofvogels zei een deelnemer tegen mij en de hele groep: “Ik stel liever geen doelen.” Hij had jaren geleden een ernstige burn-out gehad en had hard moeten vechten om daar weer uit te komen, vertelde hij. Hij wil daar nooit meer in terugvallen.
Vaak associëren we doelgerichtheid als mensen met het overschrijden van onze grenzen. En dat heeft consequenties. Wanneer je voortdurend over je grenzen gaat, komt op een gegeven moment de man met de hamer. En die slaat je vroeg of laat flink knock-out.
Roofvogels zijn voorbeelden als het gaat om het beheersen van energie. Jij bent zelf ook verantwoordelijk voor je eigen energieniveau. Om goed te kunnen presteren en helder te kunnen denken, zorg je bijvoorbeeld ervoor dat je na inspanning kunt ontspannen.
Roofvogels gaan nooit uitgeput op jacht. Zij hebben geen beperkingen; ze leven binnen hun beperkingen. Wij mensen verliezen vaak onze beperkingen uit het oog. We gebruiken onze natuurlijke rem niet meer voldoende omdat we de meest levensbedreigende situaties ver van ons af weten te houden. Daardoor werken we op een manier die doet vermoeden dat we over eindeloos veel energie beschikken.
Een roofvogel probeert niet hoger te vliegen of meer te eten dan nodig is om te overleven. Ze zijn uiterst effectief in hun energiebeheer. Ze gaan zuinig om met hun energie en voorkomen zo dat ze uitgeput raken en prooi worden van andere dieren of extreme weersomstandigheden. De strategie die ze hanteren tijdens de jacht, de doelgerichtheid, de focus, maar ook hun energiebeheer; alles aan hen inspireert mij. Ze zijn geboren natuurlijke leiders. Ik werk al tien jaar samen met roofvogels, wat me sterk heeft geholpen in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap.
Roofvogels herkennen kansen en benutten die essentiële kansen voor hun overleving. Hun strategie of doelgerichtheid verandert niet als de jacht mislukt. Ze werken er alleen maar aan om nog effectiever te zijn in de jacht, want succes volgt dan vanzelf.
Roofvogels raken nooit gefrustreerd. Ze blijven zichzelf. Hun drive is niet gericht op de buitenwereld; hun drive komt vanuit hun innerlijke kern.
Of we het nu willen of niet, wij mensen zijn gericht op het bereiken van doelen. Het komt voor in al onze aspecten van het leven: in onze relaties, op ons werk en in de manier waarop we onze vrije tijd besteden. We hebben allemaal doelen, of we er nu allergisch voor zijn of niet.
Sommige doelen leiden tot succes, zoals streven naar een gezonde levensstijl voor meer energie, terwijl andere, zoals constant moeten winnen om je eigenwaarde te behouden, niet altijd vruchtbaar zijn. Alles heeft te maken met hoe je je prioriteiten stelt en wat je precies wilt bereiken. Doelen komen voort uit een innerlijke beleving van toekomstige gebeurtenissen. Ze houden je geest scherp gericht op wat je wilt.
Succesvolle ondernemers denken dagelijks aan hun doelen, visualiseren ze, beelden ze zich in en voelen hoe het zou zijn om ze te bereiken. Net als succesvolle ondernemers leven roofvogels alsof ze hun doel al bereikt hebben en organiseren alles alsof het al zo is.
Je begrijpt dat dit een enorme impact heeft op het onderbewuste. Door doelen te stellen, voer je als het ware coördinaten in je brein in. Je onderbewuste leidt je naar je doel door je te wijzen op mogelijkheden en je aan te zetten tot actie. Door je doelen herhaaldelijk en met heel je hart voor ogen te houden, breng je de energie in de wereld die nodig is om dat doel te bereiken.
Zonder doelen te stellen, dwaal je doelloos door het leven. Dan weet je onderbewuste besturingssysteem niet waar je heen gaat. Zonder focus gaat je aandacht een beetje overal naartoe en kun je geen gewenste resultaten bereiken. Met een verdeelde energie bereik je alleen fragmenten, of toevallige zaken. Pas wanneer je je aandacht op bepaalde zaken begint te richten en daar bewust en consistent naartoe werkt, gebeuren er dingen.
Choose wisely
In onze maatschappij hebben we een ongelooflijke hoeveelheid keuzes. Dat is de erfenis van onze voorouders, die voor hun vrijheid hebben gevochten om onze generatie meer ruimte te geven.
Om door al het aanbod te komen, moet je keuzes maken. Zodra je hebt besloten welke keuzes je het meeste geluk, succes, tevredenheid en innerlijke balans zullen brengen, worden dingen ook veel eenvoudiger. Duidelijkheid over wat je wilt haalt de energie uit het piekeren en zet ze om in verwezenlijking. Onderzoek toont aan dat mensen die bewust doelen stellen en ze opschrijven, meer bereiken dan hun gelijken.
Een bijkomend voordeel van duidelijke en heldere doelen is dat ze chaotische activiteit transformeren naar doelgerichte actie. Veel mensen hebben het druk, maar werken niet echt naar iets toe: ze zijn gewoon bezig. Door doelen te stellen, kan je je energie beginnen te kanaliseren, zodat iedere stap die je zet, je dichter bij dat doel brengt. Betekenisvolle, relevante doelen zorgen voor krachtige motivatie, vooral als je goed weet waarom en hoe je ze zal bereiken. Ze leiden je aandacht weg van onnodige angsten en frustraties en zetten er iets krachtigs voor in de plaats.
Doelen stellen zorgt voor energie en enthousiasme, en de nieuwe vaardigheden en kwaliteiten die je ontwikkelt, kunnen jouw innerlijke kracht, intuïtie en verbeelding openen. Telkens als je een doel bereikt, stijgt je zelfvertrouwen en groei je als persoon. Jij kunt bepaalde dingen als normaal beschouwen, die voor anderen een verafgelegen droom zijn. En dat alleen maar omdat jij een doel hebt gesteld en het hebt bereikt.
In al mijn bedrijven begin ik met een prognose voor het jaar, maar werk ik altijd met een kwartaalstrategie. Een soortgelijke strategie pas ik toe in mijn privéleven. Roofvogels werken met heldere strategieën. Dit is bij hen ingebouwd.
Super inspirerend. Ik zie hen dan ook als geboren winnaars. Dat komt omdat zij altijd met volledige focus voor iets gaan, zonder twijfel, zonder open te staan voor afleiding. En nog mooier, ze zorgen altijd heel goed voor zichzelf. Zo goed, dat ze altijd topprestaties kunnen leveren. Ze leven volgens de wetten van de natuur, hanteren het juiste energiebeheer, luisteren naar de signalen van hun lichaam en gebruiken hun intuïtie optimaal om de beste te worden in wat ze doen.
Om op dat niveau te komen is het nodig om terug te keren naar jouw innerlijke kern. Alle oude (niets opleverende) programmeringen achter je laten en vervangen voor nieuwe inzichten en gewoonten.
Meten = Weten
Laten we eerst de koers bepalen.
Ik wil je daarom vragen een cijfer te geven aan de onderstaande huidige onderwerpen in je leven om voor jezelf al een beeld te schetsen van hoe je het wilt, zodat je een kleine analyse kunt maken en kunt zien welke onderwerpen belangrijk voor jou zijn om te verbeteren.
- Welk cijfer geef je nu aan je gezondheid?
- Welk cijfer geef je nu aan je conditie?
- Welk cijfer geef je aan je emoties?
- Welk cijfer geef je aan jouw relaties?
- Welk cijfer geef je aan jouw carrière?
- Welk cijfer geef je aan je ontspanning?
- Welk cijfer geef je aan jouw zelfontwikkeling?
Waar zou je meer tijd en aandacht aan willen besteden? Waarom doe je dat nu niet? Wat ga je daar concreet aan doen?
Elk doel is een bestemming en vereist een strategie en een plan. Je kunt verschillende doelen hebben, zoals doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zakelijk, lichamelijk, relationeel, materieel en ervaringen die je zou willen beleven. Als je je doelen helder hebt, kun je nu al gaan opschrijven welke resultaten je wilt behalen, zodat je jezelf sturing kunt geven.
Claim your desires. It’s already yours.
Dit artikel is geschreven door Business.nl auteur Sandra Hollaar van Visionary Leadership Solutions { VLS }