Financieel

Belangrijkste eigenschappen van een goed boekhoudprogramma

1 min lezen

Waaraan moet een programma voldoen om het een goed boekhoudprogramma te kunnen noemen?

Welke eigenschappen moet het programma hebben om positief beoordeeld te worden? Dit hangt natuurlijk van een flink aantal factoren af. Denk alleen al aan het feit dat er voor iedere ondernemer andere zaken belangrijk zijn.

Een eenmanszaak heeft bijvoorbeeld veel minder aan urenregistratie dan een bedrijf met honderd werknemers in dienst. Desondanks zijn er wel een aantal zaken die voor eigenlijk iedere ondernemer meewegen. Wanneer het aan al deze wensen kan voldoen, dan is de kans dat je de juiste keuze maakt natuurlijk zeer groot.

Kiezen voor online

De eerste eigenschap die een boekhoudprogramma moet hebben is dat het online verkrijgbaar is. Dit maakt het aanschaffen ervan een stuk eenvoudiger. Online boekhouden is namelijk ook dé methode die bij deze tijd past. Het scheelt immers veel tijd en werk als er directe verbindingen zijn.

Je kunt bijvoorbeeld al je boekhoudkundige informatie in real time bij je accountant aanleveren. De tijden dat je met dozen vol met facturen iedere maand naar zijn of haar kantoor moest zijn daardoor definitief voorbij. Wil je een goed programma, dan zal online beschikbaarheid één van de eerste dingen zijn waar je naar kijkt.

Kosten van het programma

Doordat je nu online je boekhoudkundige zaken regelt is ook de manier van betalen veranderd. Vroeger moest je een flinke investering doen om het programma aan te schaffen. Tegenwoordig werkt het eerder in een soort abonnementsvorm.

Je betaalt per maand voor het gebruik van de meeste online programma. Op basis van de kosten kun je soms al een goed onderscheid maken met betrekking tot de kwaliteit van het programma. Soms betaal je meer voor je abonnement, maar dan krijg je ook flink wat extra mogelijkheden. Als zegt een abonnementsprijs in sommige gevallen niet alles. Kijk ook naar gebruikerservaringen en test het programma ook zelf.

Andere mogelijkheden

Het is ook belangrijk om de verdere mogelijkheden van de programma’s te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan facturering en urenregistratie. Daarnaast zijn er veel programma’s die ook allerlei andere administratieve taken kunnen verwerken. Hoe meer dingen je in een programma kunt integreren, hoe goedkoper en effectiever je kunt werken. Dit is dus zeker ook een belangrijk punt waar het gaat om het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Neem altijd in overweging wat het kan en wat je ermee wil.