HR

Clausule in arbeidsovereenkomsten toevoegen

2 min lezen

Zo nu en dan doen rechters uitspraken die het noodzakelijk maken dat werkgevers een extra clausule in arbeidsovereenkomsten opnemen.

Ook nu is er weer zo’n uitspraak gedaan, dit keer door het Gerechtshof Den Haag. Zie deze link. In dit geval gaat het om een werkneemster die tegen het einde van haar dienstverband als verkoper vertrouwelijke bedrijfsinformatie naar haar privé-emailadres had gestuurd. Het betrof diverse prijslijsten, een bouwtekening, een offerte, een orderbevestiging en een elektronische prijzencalculator.

Geen informatie aan derden, wel aan zichzelf.

De werkneemster had weliswaar een geheimhoudingsbeding in haar arbeidsovereenkomst staan, maar dat zei alleen dat er geen vertrouwelijke informatie aan derden verstrekt mocht worden. De werkneemster stelde dat zij de informatie alleen aan zichzelf had gestuurd en niet aan derden. Het Hof legde vervolgens de bal bij de werkgever, die moest bewijzen dat de informatie ook aan derden had gestuurd. Dat kon de werkgever niet, en dus kwam de werkneemster ermee weg.

Deze uitspraak maakt maar weer eens duidelijk dat rechters de tekst van arbeidsovereenkomsten vaak erg letterlijk nemen. Zeker als dit in het voordeel van werknemers is wil ik daaraan toevoegen. Want iedereen snapt wel dat de werkneemster de informatie alleen naar zichzelf had gemaild om er bij haar volgende werkgever gebruik van te kunnen maken.

Clausule in arbeidsovereenkomsten.

U doet er dus goed aan om aan het geheimhoudingsbeding in uw standaard arbeidsovereenkomsten de volgende clausule toe te voegen:

Dit dan uiteraard gevolgd door een boeteclausule of een verwijzing daarnaar.

Relatiebeding geldt wel na- maar niet tijdens dienstverband.

Eerder schreef ik al het artikel over net zo’n soort situatie waarin een verkoper zijn relatiebeding van de rechter wel mocht schenden tijdens het dienstverband omdat het beding alleen ging over de situatie ná beëindiging van het dienstverband.

Ook van belang in het kader van goede en complete arbeidsovereenkomsten is het artikel met daarin de link naar een nuttige clausule in tijdelijke arbeidsovereenkomsten. En het artikel over het beëindigen van een nulurencontract.

Bestaande overeenkomsten ook aanpassen?

Ik adviseer in dit artikel om een extra clausule in arbeidsovereenkomsten (meestal Word-sjablonen) toe te voegen. Dan gaat het in elk geval goed voor de nieuwe of vernieuwde arbeidsovereenkomsten die u sluit. Regelmatig krijg ik de vraag: maar moet ik dit dan ook niet in de bestaande arbeidsovereenkomsten (voor onbepaalde tijd) aanpassen? Afhankelijk van uw aantal medewerkers is dit veel werk en kan het ook tot onrust in uw bedrijf leiden.

Sommige medewerkers grijpen daarbij de gelegenheid aan om ook meteen over andere arbeidsvoorwaarden te gaan onderhandelen. Dus adviseer ik niet om bij elke aanpassing alle bestaande overeenkomsten aan te passen.

U kunt meestal beter wachten op een goede gelegenheid. Een functiewijziging is zo’n gelegenheid waarbij ik altijd adviseer een nieuwe arbeidsovereenkomst op te maken. Ook een belangrijke wijziging van arbeidsvoorwaarden zoals het vervallen van overwerkvergoeding, wijziging in het aantal verlofdagen, wijziging van de pensioenleeftijd (zeker als u er nog hard 65 jaar in heeft staan!) en een ongebruikelijk grote salarisverhoging zijn goede gelegenheden.

Verder is het een kwestie van risico’s inschatten. Bij een artikel zoals het bovenstaande over het toe-eigenen van bedrijfsinformatie is het wellicht nuttig om bij mensen die toegang hebben tot waardevolle en gevoelige informatie niet te lang te wachten met een voorleggen van een nieuwe arbeidsovereenkomst.

Naast deze recente uitspraken is ook de Wet Werk en Zekerheid recent van kracht geworden. Wordt het dus tijd om uw arbeidsovereenkomsten eens helemaal te updaten? Wij helpen u graag! Bel 06-50598271 voor een afspraak. De kosten zullen u meevallen en de risico’s die u ermee vermijdt zijn vaak groot!

Dit artikel is origineel gepubliceerd op https://josvancalsteren.nl/clausule-in-arbeidsovereenkomsten/

Jos van Calsteren

Over de auteur
Chemisch laborant geweest, beroepsofficier bij de Landmacht, HEAO-EJ gehaald, 24 jaar HR Manager geweest, in die tijd de MBA gedaan aan de RSM Erasmus Universiteit, 3 jaar manager geweest van een fabrikant van tuinbouwcomputers, sinds 2013 zelfstandig ondernemer. HR Consultancy en recruitment, focus op technisch MKB in Z-W Brabant. Steven Covey aanhanger en Solution Focused coach.
artikelen
  Gerelateerde artikelen
  HR

  Banen bij de overheid aantrekkelijker dan ooit

  1 min lezen
  HR

  Personeel effectiever laten werken met computers

  1 min lezen
  HR

  Pestgedrag negeren kan veel geld kosten!

  3 min lezen