Ondernemen

’Creëer je eigen werk’. Waar gaat dat toch over?

2 min lezen

Dat is wel een goeie, en je hoort ’m steeds vaker: creëer je eigen werk.

Het woord ’creatief’ is ook erg in, als tegenhanger voor 9-5 mentaliteit en allerlei andere uitdrukkingen die met de voorbije arbeidsmarkt te maken hebben. Want die arbeidsmarkt van de vaste, levenslange baan is nu wel echt voorbij en het komt er eigenlijk op neer dat iedereen zijn eigen werk moet creëeren. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Vooral dat iedereen ondernemer moet worden. Of op z’n minst stukken ondernemender dan men tot nog toe was. En dat blijkt voor velen een zware dobber. Logisch, want we leefden lange tijd in een wereld waarin de kaders redelijk vast lagen, er betrekkelijke zekerheid was en zaken niet zelden inderdaad levenslang duurden. Niet voor niets zet ik er steeds wat beperkende woorden voor, want dit beeld moet zeker niet overdreven worden en in ieder geval was alles vroeger zeker niet beter.

Dat ondernemende zit niet een ieder in het bloed. En bij degenen bij wie dat wel het geval is, ach, die zijn allang op een of andere manier ondernemer. Die nemen initiatief, hebben een gevoel voor wat de ander nodig heeft en zijn handig en goed in contacten. Om maar een paar eigenschappen en vaardigheden te noemen. Dat het ondernemerschap dat nu nodig is, volstrekt verschilt van de meest wenselijke mentaliteit in een vaste baan, realiseert nog niet iedereen zich.

Om maar een paar puntjes te noemen: werken is niet ergens aanwezig zijn en voldoen aan allerlei sociale verwachtingen en regels. Werken is ook niet wachten tot een ander zegt wat je moet gaan doen. Ook is het niet het bevechten van een of andere positie in een bestaande organisatie door middel van politiek-achtige communicatie. Tot slot, en die is wel het belangrijkst: het is niet vanzelfsprekend dat je er geld mee verdient.

Daar is de ondernemer zich altijd van bewust. Niet dat deze zich constant alleen maar met geld bezighoudt, maar de spanning, in positieve zin, zit ’m wel in de vraag of er nog iets verdiend wordt. Dit is een soort spanning die de energie brengt om altijd bezig te zijn, op te letten, te zien wat anderen doen, bereid te zijn van gedachten te veranderen en risico te lopen. Ook om te zorgen dat je jezelf blijft ontwikkelen en open staat voor nieuwe kennis, informatie en contacten.

Veel mensen die nu voor zichzelf beginnen, of op een andere manier ondernemend aan de bak moeten (zoals mensen die op projectbasis zullen gaan werken) maken een enorme mentale en psychologische omslag om daar te komen waar het weer prettig werken is. Wat zeg ik? Ze zullen tot de ontdekking komen dat ze het nooit meer anders willen. Dat wil niet zeggen dat er geen banen meer bestaan, maar ook in een baan dien je je ondernemend op te stellen, zelf je werk te creëeren. Een organisatie of bedrijf is niet langer een gezinsvervangend tehuis…

Hierover, en over nog veel meer, zal ik gaan bloggen, hier op businessupdates.nl

Mirjam Windrich

Mirjam Windrich

Over de auteur
Schrijfster, docent en online coach en therapeut. Eigenaar van het Mindful Analysis-Instituut te Amsterdam. Schreef diverse boeken over online coaching en de menselijke psyche en ontwikkelde Mindful Analysis, methodiek voor online coaching.
artikelen
  Gerelateerde artikelen
  Ondernemen

  4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

  2 min lezen
  Ondernemen

  Moeiteloos je project afronden met deze 7 stappen

  5 min lezen
  Ondernemen

  Hoe verwachtingenmanagement tijd bespaart

  3 min lezen