Inspiratie

Wat hebben Growth hacking en digitaal Darwinisme met elkaar te maken?

4 min lezen

De invloed van technologische ontwikkelingen op bedrijfsvoering is enorm. Darwin zei ooit: Wie zich niet aanpast sterft uit.

De eerste vraag is: als er zoveel verschillende (digitale)technologieën worden ontwikkeld die een gemiddelde doorlooptijd (bestaansrecht) hebben van 1 tot 2 jaar, welke van deze technologieën moet je dan kiezen om nog bij te kunnen blijven?

De tweede vraag is: moeten de businessmodellen wellicht helemaal aangepast worden op basis van technologie, die structureel kort op de markt is?

Veel beslissers raken verward door de snelheid waarin de veranderingen nu plaatsvinden. Het menselijk brein houdt niet van verandering. Al helemaal niet wanneer het brein deze verandering niet zelf bedacht heeft.

Je ziet dus beslissers, die vanuit de angst gedreven basis principes van het brein, één van de drie breinreacties tonen:

  1. Vluchten (proberen het bedrijf te verkopen)
  2. Bevriezen (niets doen en afwachten)
  3. Aanvallen (leren, samenwerking zoeken, jonger personeel aannemen)

Wat gebeurt er als het brein van een manager voor optie 2 kiest en dus bevriest? Ze wachten tot de bui overwaait, de technologie verdwijnt of verandert, in de hoop dat ze er geen last van zullen krijgen.

Voorbeelden te over van “oud” management die deze strategie op basis van hun verouderde leiderschapsmodellen hebben gekozen. Hierdoor zijn mooie (oude) merken binnen korte tijd van de markt verdwenen, zoals: Kodak, V&D (merknaam recent gekocht door Roland Kahn), Chipper, Chipknip, Buckler bier en Iglo diepvriesmaaltijden, om er maar enkele te noemen.

Digitaal Darwinisme creëert de “opportunity company”

Als evolutie niet tegen te houden is, is het verstandig je mind-set zodanig bij te stellen dat je mee kunt buigen met de snel veranderde vraag uit de markt. De uitdaging is om precies door te hebben waar de grens loopt, tussen dat wat de kopers van je product nodig hebben, terwijl je optimaal gebruik maakt van de laatste ontwikkelingen. Ben je te visionair, dan loop je te ver op de fanfare vooruit en mis je de markt.

Handel je te traag, dan loop je achter de fanfare aan en heb je de markt gemist. Ondernemen is er niet gemakkelijker op geworden, horen we de pessimisten regelmatig zeggen. De optimisten zeggen echter dat het veel gemakkelijker is geworden. Immers de snelheid van handelen is verhoogd. De bereikbaarheid van potentiële kopers is via social media groter en ook goedkoper geworden.

Er zijn echter organisaties die het prima op orde hebben en succesvol zijn. De basis voor een dergelijke organisatie wordt “opportunity company” genoemd. Een “opportunity company” heeft een heel stevig bijna rigide fundament. Dat fundament bestaat uit: kennis, kunde, normbesef, transparantie, kwaliteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen, nieuw leiderschap, diepgaande service richting bestaande klanten en excellente interne en externe communicatie op basis van breinwetten.

De bovenkant van de organisatie is echter zeer flexibel en kan goed meebuigen met de steeds veranderende vraag uit de markt. In die bovenkant vind je korte R&D trajecten, snelle experimenten, korte heldere communicatie lijnen, snelle beslissingstrajecten, slim meeliften op de nieuwste technologieën die door anderen ontwikkeld en gebruikt worden (growth hacking) en slimme co-financiering.

Wat is “growth hacking” nu precies en hoe gebruik je het?

Growth hacking is snelle experimenten uitvoeren, via diverse door andere ontwikkelde marketing kanalen trachten de markt te bereiken, om een bedrijf sneller dan normaal te laten groeien.

De productontwikkeling wordt hierop aangepast, om zo op de meest effectieve en efficiënte manieren het bedrijf of specifiek product te positioneren en te laten groeien. De ultieme manier van growth hacking is de samenwerking tussen verschillende expertises zoals: marketers, ingenieurs, visionairs, product managers en optimalisatie specialisten. Deze samenwerking richt zich dan specifiek op de bouw van low-cost platformen die als alternatief kunnen fungeren voor traditionele marketing technieken.

Dit kan bijvoorbeeld de inzet van sociale media, slimme virale campagnes, of 100% doelgroep marketing zijn, in plaats van het kopen van reclame via de traditionele media zoals print, radio, televisie en web.

Start-ups hebben meestal geen historie van oud management. Oud management houdt vaak de groei tegen vanuit ego gedreven angst voor verandering en het vast willen houden aan het bekende. Dit geeft start-ups de kans een “opportunity company” vanaf scratch te bouwen. De flexibiliteit die een “opportunity company” weet te creëren is enorm.

Enkele voorbeelden zijn Airbnb, Uber, Instagram of Dropbox. Doordat die successen in de media breed worden uitgemeten, is de vraag naar deze nieuwe vorm van commerciële groei explosief gestegen. Daardoor is de vraag naar mensen met kennis en kunde over het uitvoeren van growth hacking navenant gestegen.

Het heeft ertoe geleid dat er in Amsterdam door het ACE een speciaal lesprogramma is gestart om aan deze vraag te voldoen. De ‘Growth Tribe Academy’ leidt cursisten op tot ‘growth hackers’.

Het grote verschil tussen een Marketer en een Growth Hacker is de focus. Daar waar de Marketer diverse kanalen inzet om het merk op termijn te laten groeien, is de Growth Hacker uitsluitend gefocust op directe groei. Het maakt de Growth hacker niet uit via welke kanalen die groei ontstaat.

Tijdelijk meeliften bij de concurrentie, een start-up opstarten om bewust te kannibaliseren op de moederorganisatie om tijdelijk van de invloed van het oude management af te zijn, co-financiering via crowdfunding of stapelfinancieringen regelen en externe specialistische expertise inhuren om tot snelle groei te komen. Het is allemaal acceptabel voor de growth hacker. De growth hacker heeft als doel dat de ‘time to market’ zo kort mogelijk is.

Growth hacking specialisten zijn erg goed op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Ze manoeuvreren zeer snel en handig, om telkens de beste technologische mogelijkheid die er voorhanden zijn te gebruiken. Growth hackers zijn niet erg merk loyaal als het om toeleveranciers gaat. Growth hackers switchen snel van leverancier als deze enige vorm van technische achterstand laat zien.

Het grotere doel van de growth hacker is dat de groei in alle gevallen schaalbaar, herhaalbaar, voorspelbaar moet zijn en zoveel mogelijk rendement moet opleveren in een zo’n kort mogelijke tijd.

Wij leren de breinen van Investeerders, Leden van de Raad van Bestuur of Advies, Ondernemers, CEO’s, CFO’s en andere leidinggevenden en hun medewerkers, hoe je door de inzet van de universele breinwetten veranderingen optimaal kunt inzetten en uitvoeren. Hierdoor behaal je de gestelde doelen veel gemakkelijker en krijg je een soepel draaiende opportunity company.

Ben je leidinggevende? Doe dan alvast de Neuro Quotiënt TEST en ontvang automatisch via e-mail gratis de 7 whitepapers, die meer inzicht geven in hoe het menselijk brein werkt.

Eddie Tjon Fo

Over de auteur
Founder of the SparkWise methode || Substitute Teacher Masters of Science & Communications TU Delft || Author Business.nl || Entrepreneur/investor with over 38 years of experience in business and brand development. Helping organisations to better structure their targets by using neuro scientific insights. Optimizing in-company processes. Complex and competitive analysis and strategic structures, financing, mergers & acquisition, investing, accelerating Internationally orientated companies to the next commercial level.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Inspiratie

Wordt integriteit de USP van deze tijd?

4 min lezen
Inspiratie

Het meeslepend manifest als onmisbare business asset.

3 min lezen
Inspiratie

Het verschil tussen motiveren en het activeren van intrinsieke motivatie

3 min lezen