Tips

Het belang van goede ventilatie op kantoor

1 min lezen

Op kantoor spendeer je evenveel tijd, of zelfs meer, als in je eigen huis.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat er alles aan gedaan wordt om die ruimte zo leefbaar en comfortabel mogelijk te maken.

Één van de belangrijkste factoren (en spijtig genoeg wordt deze vaak onderschat) daarin is een goede ventilatie op kantoor. Slechte ventilatiesystemen, of het simpelweg ontbreken daarvan, kan heel wat kwalijke gevolgen met zich meebrengen.

Het verbeteren van de luchtkwaliteit

Net zoals thuis is ventileren op kantoor ook belangrijk om de luchtkwaliteit in stand te houden. Als mens adem je immers waterdamp en koolstofdioxide uit; zaken die ook zo snel mogelijk weg moeten kunnen stromen zodat er nieuwe, verse lucht de luchtwegen binnen kan. Zeker op kantoor, waar je vaak met heel wat mensen op elkaar zit, is het nog eens extra belangrijk dat de lucht kan circuleren.

Het afvoeren van vocht

Een tweede reden waarom goede ventilatiesystemen noodzakelijk zijn op kantoor is om vocht af te voeren. Door gewoon te ademen, komt er al heel wat waterdamp vrij. Damp die nergens naartoe kan gaan en vast komt te zitten op de ramen, muren en plafonds. Dit zorgt na verloop van tijd voor schimmelvorming wat heel slecht voor de gezondheid van iedereen op kantoor kan zijn. Komt ook nog eens bij dat het een lastig karwei is om schimmels te verwijderen en ook een heel prijzig karwei is.

Gezondheid

Ten slotte is de allerbelangrijkste reden om goede ventilatiesystemen op kantoor te plaatsen, de gezondheid van de werknemers. Een slechte luchtkwaliteit door een gebrek aan ventilatie kan voor concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn zorgen. Ook chronisch hoesten en diverse longaandoeningen kunnen hierdoor ontstaan of juist weer opspelen, door het te lang in stand houden van een slechte luchtkwaliteit op kantoor.

Het spreekt daarbij voor zich dat al deze zaken de productiviteit van de werknemers niet ten goede laat komen en in extreme gevallen zelfs kan leiden tot ziekteverzuim. Een afloop die bijzonder jammer zou zijn gezien alle problemen heel gemakkelijk op te lossen zijn door het kantoor van ventilatieroosters en een ventilatiesysteem te voorzien.