Ondernemen

Hoe herken je symptomen van mentale en fysieke belasting?

3 min lezen

Brein en lichaam geven diverse signalen af als de mentale belasting te hoog is.

Als je deze signalen niet herkent of wilt herkennen, begint je interne systeem in eerste instantie met schade beperkende signalen af te geven. Je begint nukkig te worden, minder vrolijk, sneller boos, je voelt je ongelukkig zonder dat je weet waarom. Je krijgt last van slapeloosheid en op diverse plekken in je lichaam begin je pijnen te voelen die je nooit eerder voelde.

Bijnieruitputting.

De volgende fase is dat je brein diverse functies uitschakelt, zoals helder en objectief (na)denken. De fase daarna is zoals we dat noemen overspannenheid en dan begint het al langzaam fysiologisch gezien een ziektebeeld te worden. De een na laatste fase is het krijgen van een burnout. Het hebben van een burnout is al erg genoeg omdat je dan echt ziek bent en waarvoor je vaak een lange herstelperiode nodig hebt. Een laatste fase zou uitval van lichaamsfuncties kunnen zijn. Een burn-out gaat vaak gepaard met een bijnieruitputting. Als de bijnierschors een lange tijd niet de kans krijgt om te herstellen dan is het risico op een auto-immuunziekte groter.

De rol van Health Coaching.

Niet iedereen weet en begrijpt waarom de juiste voeding zo ontzettend belangrijk is. Het lichaam bestaat uit diverse chemische verbindingen, dat andere (voeding) chemische verbindingen nodig heeft om goed en zo foutloos mogelijk te kunnen functioneren. Daarom werk ik het liefst preventief. Dat is de reden van dit artikel om iedereen meer bewust te maken van mentale en fysieke overbelasting.

Ik help ondernemers/beslissers/hoog opgeleiden om tijdens een hoge mentale belasting hun werkprestaties optimaal te kunnen uitvoeren of in sommige gevallen te verbeteren. Dit doe ik door specifiek op mijn klant afgestemd advies te geven in de juiste voeding en lifestyle met als doel zich dagelijks fit en vitaal voelen. Zo ondersteun ik klanten bij overspannenheid, burnout gevallen, chronische vermoeidheid, slapeloosheid en andere fysieke en mentale klachten.

Hierbij zorg ik ervoor dat men leert waarom het lichaam zich in die status bevindt. Opvolgend kunnen we dan samen met de nieuwe kennis het lichaam zo snel mogelijk terugbrengen in een vitale status. Door deze methodiek te gebruiken kun je sneller herstellen en weer doen waar je goed in bent.

Wat is minder fit en vitaal zijn?

Door onze eenzijdige Westerse Lifestyle zijn we er heel goed in geworden om disbalansen van ons lichaam simpelweg bewust te negeren. Zolang we er niet letterlijk bij neervallen, kunnen we nog gewoon doorgaan is het bizarre motto geworden. Dat dit niet werkt blijkt wel uit het verhoogde aantal burnout gevallen met een record van bijna 200.000 gevallen in 2015.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar dan moet je wel bewust zijn van je klachten. Een lichaam dat in onbalans is, zal dat op verschillende manieren uiten.

Deze verschillende symptomen kunnen zijn:

 • Te hoge of te lage bloeddruk
 • Permanente hoge tuut in de oren
 • Darmproblemen (obstipatie, opgeblazen gevoel, verslechterde stoelgang)
 • Moeite met afvallen of aankomen
 • Overtollige kilo’s en toename buikvet
 • Regelmatig verkouden zijn en griep hebben
 • Weinig energie en verslechterde conditie
 • Minder stressbestendig zijn
 • Niet helder kunnen denken, vaak verspreken, niet op de juiste woorden komen
 • (Chronische) moeheid
 • Hoofdpijn/ migraine
 • Hormonale disbalans
 • Slaapproblemen
 • Depressie, stemmingswisselingen
 • Overspannenheid, angst of paniekaanvallen
 • Altijd te koud of te warm hebben
 • Regelmatige stijve spieren en pijnlijke gewrichten
 • Huiduitslag, allergieën en intoleranties
 • Vreemde grijs/gele aanslag op de tong hebben
 • Problemen hebben met vruchtbaarheid of potentie

Uiteraard kan het een keer voorkomen dat je bijvoorbeeld hoofdpijn ervaart. In de praktijk zijn we gewend deze symptomen gemakkelijk te negeren en grijpen we al snel naar een paracetamol. Of wanneer we ons een beetje moe voelen dan drinken we gewoon wat koffie of slaan we een energiedrankje achterover. Helaas, of gelukkig maar, kunnen we ons lichaam niet langdurig voor de gek houden, als we niet goed voor onszelf zorgen.

Immuunsysteem en auto-immuniteit.

De bovenstaande symptomen kunnen zich bij iedereen in meerdere of mindere mate voordoen. Wanneer deze verschillende symptomen worden genegeerd wordt het doorgaans stap voor stap erger. Niet goed voor jezelf zorgen zorgt voor een neergaande spiraal in je gezondheid die zich uiteindelijk uit in onherstelbare schade.

Westers ondervoed wil zeggen dat we wel veel eten maar niet de juiste verhouding vitaminen en mineralen binnenkrijgen via ons normale voedsel. Dit zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal steeds meer verzwakt en overbelast raakt.

Vaak liggen er dan laaggradige ontstekingen op de loer. Dit kan jarenlang op de achtergrond sluimeren op allerlei plekken in het lichaam, want deze ontstekingsprocessen zijn niet letterlijk te voelen. Via deze link wordt precies uitgelegd wat auto-immuunziektes precies zijn en wat er gebeurt met je weerstand.

Beter voorkomen dan genezen!

We zijn niet naar een “lichaam school” geweest om te leren hoe je om moet gaan met voeding en je lichaam. We eten gewoon wat we lekker vinden. Uiteindelijk is het de kunst om tijdig goed naar je lichaam te luisteren, symptomen te herkennen en er naar te handelen. Als je niet goed weet hoe je hiernaar kan handelen dan kan een gezondheidscoach je de juiste handvatten aanreiken.

Twee keer per jaar een preventieve gezondheidscheck doen kan dan al veel kennis over het functioneren van je lichaam bieden.

Sandra Misran

Over de auteur
Ik ben voedingsdeskundige en richt me vooral op de verhouding voeding in relatie tot gezondheid. Dit is mede ingegeven doordat veel cliënten in mijn praktijk ondernemers en c-level managers zijn, die bemerken dat ze steeds minder energie hebben overdag. Het is gebruikelijk dat men dan naar energiedrankjes en koffie grijpt om te kunnen presteren. Het ligt echter aan de wijze waarop we ons in het westen (onder)voeden. Ik help ze om iets meer kennis van voeding te geven, zonder dat ze direct hun hele leven hoeven om te gooien. Ik schrijf samen met SparkWise.nl een boek over gezonde voeding. We verwachten dat in 2017 uit te geven.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Ondernemen

4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

2 min lezen
Ondernemen

Moeiteloos je project afronden met deze 7 stappen

5 min lezen
Ondernemen

Hoe verwachtingenmanagement tijd bespaart

3 min lezen