Financieel

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

1 min lezen

Als er één ding belangrijk is voor een ondernemer, dan is het wel dat de boekhouding op orde dient te zijn.

Veel zakelijke beslissingen hangen immers af van de financiële situatie waarin de onderneming verkeert. Boekhouden gebeurt tegenwoordig natuurlijk allemaal via de computer. Het is dan ook belangrijk dat je zorgt dat je het juiste boekhoudprogramma ter beschikking stelt aan de boekhouder of de boekhoudafdeling. Daarmee kan zelfs winst worden geboekt omdat het zeer veel relevante informatie kan opleveren.

De beste programma’s kunnen namelijk veel meer dan debet en credit wegboeken bijvoorbeeld. Laat je daarom goed informeren hierover.

Verplaatsing naar online

Zoals er een verschuiving van papier naar digitaal heeft plaatsgevonden, zo heeft er in recente jaren opnieuw een verschuiving plaatsgehad. Het is steeds meer normaal geworden om het boekhouden via internet te doen. Online boekhouden is tegenwoordig door de meeste ontwikkelaars geadopteerd als de manier waarop het best met een programma omgesprongen kan worden. Dit brengt natuurlijk voordelen met zich mee, maar ook nadelen.

Zo is er bijvoorbeeld de kwestie van de veiligheid en privacy. Dit is belangrijk om mee te wegen in je keuze voor een geschikt programma.

Meer dan inkomend en uitgaand

Goede programma’s nemen tegenwoordig meerdere taken uit handen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je ze kunt inzetten voor bijvoorbeeld de facturering.

Dit is mogelijk omdat er bijvoorbeeld allerlei handige rekentools in zijn geïntegreerd die met het invullen van materiaalkosten en aantal gewerkte uren direct de prijs van een klus kunnen ophoesten. Daardoor kan dus heel gemakkelijk een hele reeks aan stappen met behulp van het programma in één keer worden ingevoerd. Dit is dus ook nog eens flink tijdbesparend.

Testfase

Wat een goede optie is, om zeker te zijn van de juiste keuze, is het doorlopen van een testfase. Dit kun je doen door naast je huidige programma een nieuw boekhoudprogramma mee te laten draaien. Je kunt dan gedurende een proefperiode bepalen of het programma beter is dan dat wat je nu hebt.

Wanneer dit het geval is, dan draait het al en kun je direct overstappen en op het nieuwe programma voorborduren. Zo weet je zeker dat je altijd up-to-date bent.