Ondernemen

Hoe verwachtingenmanagement tijd bespaart

3 min lezen

We leven in een drukke en hectische maatschappij, waar de lat voor veel mensen hoog ligt of wordt gelegd. Dit brengt automatisch met zich mee dat tijd vaak voorbij vliegt.

En als solo-ondernemer is het vaak een extra uitdaging om je tijd goed te managen. Om grip te kunnen blijven houden op die tijd en het zo nuttig mogelijk besteden van die tijd, vraagt dat je regelmatig keuzes maakt en bepaalt waar jij die tijd én jouw energie aan besteedt.

De keuze maken waar jij je tijd en energie aan besteedt is voor velen nog niet zo makkelijk.

Het komt er vaak op neer dat veel ondernemers zich laten leiden door de waan van de dag en van hot naar haar rennen. Om vervolgens ’s avonds uitgeput op de bank neer te ploffen… als je daar al tijd voor hebt…

Vaak hoor ik dat ondernemers dingen écht moéten doen, ze kúnnen er gewoon níet onderuit. Hier krijg ik echt de kriebels van. Ben jij iemand die dit excuus ook regelmatig gebruikt? Moet jij ook van alles? Zowel zakelijk als privé? Dan wil ik je uitdagen om je vanaf vandaag op zijn minst af te vragen of dat echt waar is.

Wat als je het nou eens niet moet, of gewoon niet doet? Wat gebeurt er dan? Wat is het ergste dat er dan kan gebeuren? En hoe erg is dat dan werkelijk? Dit zijn zomaar vragen die je jezelf kunt stellen.

Vaak is het ‘moeten’ zelf opgelegd en heeft het te maken met onze eigen verwachtingen.

Of probeer je te voldoen aan verwachtingen van een ander. Althans, dat denk je dan wellicht. Want hoe weet je zo zeker dat mensen (jouw klanten) dat van je verwachten? Of hoe komt het dat ze dat verwachten? Wat is jouw eigen rol daarin? En wat gebeurt er als je gewoon zegt dat je iets niet doet? Of als je heel duidelijk communiceert dat je het doet op een ander tijdstip, maar niet nu?

Met name het proberen te voldoen aan de verwachtingen van een ander is funest (zowel zakelijk als privé). Dit kost je veel meer energie dan dat het je oplevert. Want ga eens bij jezelf na of het écht iets is dat jij graag wilt doen? Negen van de 10 keer doe je het om de ander te ‘pleasen’. Maar volgens mij moet jij dan juist meer jezelf ‘pleasen’ door te kiezen wat jou blij maakt en energie geeft. Want ben jij ook niet je bedrijf begonnen vanuit een bepaalde ambitie naar vrijheid en doen wat je leuk vindt?

Omdat tijd en met name jouw energie in meer en mindere mate beperkt is, is het eigenlijk gewoon noodzaak dat jij daarin goede keuzes maakt.

Waarom zou je tijd besteden aan allerlei zaken die jou veel tijd en energie kosten om het uit te voeren en het je vervolgens helemaal niets of bar weinig oplevert? Dat heeft zijn directe weerslag op zowel je bedrijf als je leven.

Bekijk daarom eens je agenda en je to do lijst.

Maak bewuste keuzes over wat je wel of niet gaat doen. Wanneer jouw agenda de hele week plus het weekend helemaal vol staat en je hebt geen enkel moment voor jezelf en/of met je gezin, dan zou ik absoluut een aantal zaken schrappen.

Wat heeft voor jou meer waarde: tijd op Facebook of tijd met je kind, je partner, een goede vriend(in), jezelf en een boek op de bank? Zet jij ‘online-tijd’ boven quality time met je dierbaren? Je mist echt niets als je een avond niet op Facebook of iets dergelijks zit.

Ga aan verwachtingenmanagement doen en zorg dat het duidelijk is bij anderen hoe jij met je tijd omgaat.

En dat geldt ook voor je klanten! Zelfs als je een heel klantgericht beroep hebt, zoals ikzelf, is het mogelijk om klanttijd in te plannen. Specifieke momenten waarop je klantcontact hebt. Zo blijf jij baas over jouw agenda.

Zeg wat vaker nee. Zo is het duidelijk voor de ander en gaat men er niet als vanzelfsprekend vanuit dat jij altijd voor alles en iedereen klaar staat. Neem niet al die verantwoordelijkheid op je. De ander heeft ook zijn of haar verantwoordelijkheden en zo lang jij geen ‘nee’ zegt, zal diegene niet gauw zijn eigen verantwoordelijkheid (terug) nemen.

Bianca van de Stadt

Over de auteur
Bianca van de Stadt is Businesscoach voor dienstverlenende ondernemers die nu écht willen doorbreken met hun bedrijf. Maar wel op een manier die past bij jou! Samen met Bianca bouw je aan het succes van jouw bedrijf, zonder concessies te doen, zonder way out of your comfortzone te gaan en zonder continu harder te moeten werken. Van stress, frustratie en te weinig tijd hebben, naar meer vrijheid, meer succes en je ideale leven leiden!
artikelen
Gerelateerde artikelen
Ondernemen

4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

2 min lezen
Ondernemen

Moeiteloos je project afronden met deze 7 stappen

5 min lezen
Ondernemen

Hoe herken je symptomen van mentale en fysieke belasting?

3 min lezen