Zzp

Hypotheek voor zzp’ers en ondernemers

1 min lezen

Hypotheek als zzp’er of ondernemer: de spelregels

De tijden veranderen. Vroeger was een hypotheek alleen voorbehouden voor mensen met een vast contract. Zonder vast contract werd je resoluut de deur gewezen, tenzij er nog geld in de familie was of je ouders bereid waren een mooie borgstelling te doen.

Dat is tegenwoordig anders. Het aantal zzp’ers groeit enorm. Begin 2016 telde Nederland ruim 1 miljoen zzp’ers. Ook kiezen steeds meer mensen voor zelfstandig ondernemerschap. En de bank beweegt mee.

Steeds vaker een hypotheek

Er bestaan inmiddels verschillende banken waar het voor zzp’ers en zelfstandig ondernemers mogelijk is om een hypotheek af te sluiten. Zelfs als je nog geen 3 jaar zelfstandig ondernemer bent, zijn er mogelijkheden. Als jij met jouw bedrijf laat zien dat de business soepel loopt, is de bank best bereid om je verder te helpen.

Overzicht van boekjaren

Ben je al enkele jaren actief als freelancer? Dan hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over het loskrijgen van een hypotheek. Zorg wel dat je kunt laten zien dat jouw onderneming financieel gezond is en de komende jaren stand houdt. Zorg dat je een volledig overzicht van je boekjaren kunt laten zien.

Inkomen berekenen

Voor de berekening van je inkomen geldt jouw nettowinst als uitgangspunt. Verder houden de banken er een eigen methode op na. Vaak wordt je gemiddelde inkomen bepaald op basis van jaarcijjfers. Ook is er een prognose van een AA-accountant nodig. Verder geldt vaak ook het volgende:

  • Tussen de 1 en 2 jaar zelfstandig
    75 procent van het berekende inkomen wordt meegenomen. Ook geldt de eerste 10 jaar een opslag op de rente van 0,30 procent.
  • Meer dan twee jaar, maar minder dan drie jaar zelfstandig
    90 procent van het berekende inkomen wordt meegenomen.
  • Langer dan drie jaar zelfstandig
    100% van het berekende inkomen wordt meegenomen.

Partner óók zelfstandig

Wil je samen met je partner een huis kopen, en is hij of zij ook zelfstandig ondernemer? Weet dan dat het noodzaak is dat één van jullie twee in elk geval 3 jaar zelfstandig is.

Check de voorwaarden

Als zelfstandige zijn er tegenwoordig dus volop mogelijkheden om een hypotheek los te krijgen en jouw droomhuis te kopen. Ga eens op onderzoek uit en kijk welke bank jou de meest gunstige voorwaarden biedt. Gerenommeerde banken zoals NIBC Direct zijn thuis in hypotheken voor zelfstandigen en kunnen je voorzien van gedegen advies.