Inspiratie

Is het slim om kinderen op jonge leeftijd te laten kiezen? (deel 1)

3 min lezen

Waarom worden mensen al op te jonge leeftijd gedwongen te kiezen?

Kiezen, kiezen en nog eens kiezen, het lijkt wel of er dagelijks een tsunami van keuzes op ons afstormt en dat is best lastig. Want hoe zorg je er nu voor dat de juiste keuze wordt gemaakt? Om daar antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te weten hoe het brein keuzes maakt.

Toonaangevende hersenwetenschappers waaronder Viktor Lamme en Dick Swaab stellen dat de mens eigenlijk geen vrije wil heeft. Als dat waar is en we geen vrije wil hebben, dan is de hamvraag: kunnen wij überhaupt wel keuzes maken? Als het dan al lastig is voor volwassenen om een weg te vinden in het oerwoud van keuzes, waarom verlangen wij dan van onze kinderen om op te jonge leeftijd essentiële keuzes te maken m.b.t. hun vakkenpakket op school?

Dit heeft immers verstrekkende gevolgen voor hun toekomst. Of zijn er ook andere methodes die wel kunnen leiden tot betere keuzes, ook voor kinderen en pubers?

Hoe komt het brein tot het maken van een keuze?

Zoveel verschillende wetenschappers, zoveel verschillende meningen, opvattingen en visies. Zo ook over de opvatting of mensen wel of geen vrije wil hebben. In essentie dus ook over het maken van keuzes. Want als de mens geen vrije wil heeft, kan het eigenlijk ook geen keuzes maken.

Waar de meeste wetenschappers het wel over eens zijn is dat tussen de 95 en 98% procent van al onze beslissingen emotioneel genomen worden. Dit gebeurt in en door het onderbewustzijn. Niet alle genomen beslissingen worden vanuit het onderbewustzijn doorgegeven aan het bewustzijn. Wanneer dit niet gebeurt “weten” we dus simpelweg niet eens dat een keuze of besluit emotioneel al genomen is.

SparkWise heeft een specifieke visie ontwikkeld op hoe je op basis van neurowetenschap situaties en voorwaarden creëert waarbinnen volwassenen, kinderen en pubers goede en gezonde keuzes kunnen maken.

Afhankelijk van welke definitie gegeven wordt aan de term “beslissing” neemt de mens gemiddeld tussen de 50.000 en 60.000 beslissingen per dag. Dat zijn er dus best heel veel. Er zijn een paar goede redenen waarom het onderbewustzijn het merendeel van de beslissingen voor ons neemt.

Het onderbewustzijn gebruikt o.a. veel minder stroom dan het bewustzijn. Bovendien is het onderbewustzijn tot wel één miljoen keer sneller dan het intelligente deel van het brein! Het is dus maar goed dat de meerderheid van onze beslissingen genomen wordt door het onderbewustzijn, anders zouden we voor 12 uur ’s ochtends al uitgeput zijn.

Keuzestress wat is dat eigenlijk?

Het brein vindt het lastig om teveel informatie ineens te verwerken. Dat geldt ook wanneer het brein teveel keuzes voorgelegd krijgt. Voor het brein zijn tussen de 5 en 7 keuzes al teveel. Keuzestress ontstaat dus wanner we uit teveel verschillende alternatieven kunnen kiezen. Bij meer dan 7 verschillende opties haakt het brein af en kiest automatisch voor nee. Nee is ook een keuze, maar vaak niet de beste.

Geen keuze hebben vindt het brein ook lastig. Wanneer iemand vertelt wordt om iets te doen, wordt er in de basis geen keuze gegeven. Het resultaat is dan dat er weerstand ontstaat. Bij weerstand is de kans groot dat het brein ook nee zegt. Het brein voelt zich prettig wanneer het slechts enkele opties heeft. Bij twee of drie keuzes voelt het brein zich optimaal. Het is redelijk overzichtelijk en gemakkelijk te overzien.

Het bizarre is eigenlijk wel dat ons brein bereid is om keuzes te maken op basis van geen tot zeer weinig en zelfs incomplete informatie. Het brein vraagt zich veel te weinig af welke informatie daadwerkelijk nodig is om tot een goed besluit te komen. Nobelprijs winnaar Daniel Kahneman geeft in zijn boek “ons feilbare denken” hier een groot aantal voorbeelden van. We leven dus in een illusie dat we weldenkende wezens zijn die overwegend weloverwogen beslissingen nemen. Het onbewuste brein geeft ons de illusie dat er een vrije wil is….. maar neemt ons feitelijk de gehele dag door in de maling. Dat gebeurt wel 800 tot 1.000 keer per dag!

In deel 2 van dit artikel wordt uitgelegd wat de invloed is van DNA op het maken van keuzes. Waarom het kinder- en puberbrein onvoldoende in staat is om belangrijke beslissingen te kunnen overzien en wat verschillende oplossingen kunnen zijn voor dit probleem.

SparkWise heeft een specifieke visie ontwikkeld op hoe je op basis van neurowetenschap situaties en voorwaarden creëert waarbinnen volwassenen, kinderen en pubers goede en gezonde keuzes kunnen maken.

Wil jij weten hoe hoog jouw breinkennis is? Doe dan alvast de Neuro Quotiënt TEST en ontvang automatisch via e-mail gratis de 7 white papers.

Marcel Bos

Over de auteur
Neuro wetenschappelijke inzichten maken een essentieel verschil bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Mijn trackrecord over de afgelopen 30 jaar is een gemiddelde rendementsverbetering van €250.000 per 50 Fte. Ik ben een expert in het realiseren van zakelijk succes op een begrijpbare, snelle en doel zekere wijze. Ruim 350 DGA’s, C-level managers en professionals hebben succesvol het programma gevolg. Ik treed regelmatig op als gastspreker en ben auteur van diverse artikelen op het gebied van neuro wetenschappelijke inzichten in relatie tot zakelijk en persoonlijk succes. Aanvullende informatie om jouw business te laten groeien en jouw carrière in een stroomversnelling te brengen kun je vinden op: www.sparkwise.nl.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Inspiratie

Wordt integriteit de USP van deze tijd?

4 min lezen
Inspiratie

Het meeslepend manifest als onmisbare business asset.

3 min lezen
Inspiratie

Het verschil tussen motiveren en het activeren van intrinsieke motivatie

3 min lezen