Leiderschap

Mannen of vrouwen betere leiders, de zinloze discussie

4 min lezen

Zijn mannen of vrouwen betere leiders?

Er wordt al lange tijd bediscussieerd of mannen of vrouwen betere leiders zijn. Of de ene biologische sekse empatischer is dan de andere sekse. Of de ene sekse door dominant en assertief gedrag de betere beslissingen neemt in vergelijking met de ander.

Misschien is het handig eerst eens te bepalen waar de leiders over moeten beslissen. Over processen of mensen, over techniek of uitvoering, over scholing of opvoeding, coaching of training. Militaire beslissingen, of educatieve beslissingen.

Mannen en vrouwen hebben namelijk beiden voor- en nadelen als het gaat om het nemen van een beslissing. En dit heeft puur te maken met de werking van hun hersenen. Vrouwen zijn door hun hoofdhormonen Oestrogeen en Progesteron doorgaans beter in micro management. Mannen door hun hoofdhormoon Testosteron vaak weer beter in macro management, omdat dit ruimtelijk inzicht behoeft. Doorgaans zijn de mannen de uitvinders van deze wereld door hun nieuwsgierigheid naar technologie en functionaliteit. Vrouwen de betere uitvoerders, doordat ze bestaande zaken beter en mooier willen maken.

Er valt dus veel te zeggen om beide kampen zodanig met elkaar te verbinden, dat het geheel groter wordt dan het mannelijk of vrouwelijk individu zelf kan creëren.

Oorzaak of gevolg

Wat opvallend is aan deze discussie, is dat deze meestal ingezet wordt op basis van het gevolg. Met gevolg bedoel ik dan, op basis van uiterlijkheden, handelingen, verschillen en symptomen. Er wordt in die status van denken volledig voorbijgegaan aan de oorzaak van de discussie, zoals met zoveel discussies tussen mensen met afwijkende visies.

Nu is de vraag natuurlijk waar de oorzaak ligt. De oorzaak ligt helemaal in de basis van het mens zijn. En het mens zijn wordt voornamelijk gevormd door onze hersenen. Die bepalen hoe we handelen, wat we voelen, hoe we responderen, welke grondhouding we innemen en waarom we die grondhouding kosten wat kost willen verdedigen. Dit naast stug willen blijven geloven in wat we denken te weten.

Neuro wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de mens primair vanuit angst denk. Angst voor verandering, angst voor het onbekende, angst om datgene los te laten dat je gelooft, angst om je aan te passen. Vooral de angst om iemand anders in de spiegel te zien, dan waar je al de jaren dat je bestaat, aan gewend bent geraakt. Die persoon in de spiegel vertrouw je namelijk.

Angst creëren is voor het brein 3 x sterker en gemakkelijker dan geluk creëren. Dit is logisch want angst is onze beschermer, het helpt ons overleven. Het bevindt zich daardoor ook in het deel van het brein dat razendsnel kan handelen. Het kan beslissingen nemen zonder dat er intelligent over nagedacht wordt. Vluchten of vechten is daarbij de twee hoofdkeuzes voor het brein. En die beslissing neemt het brein binnen 250 milliseconden. Zonder erover na te denken.

Als die positie eenmaal is ingenomen door het brein, staat het niet open voor woorden, logica, feiten en cijfers. Doordat het brein op dat moment het lichaam klaar zet om te vechten of te vluchten, zoekt het primair naar de verschillen en vooral niet naar de overeenkomsten. Het staat op dat moment namelijk niet klaar om vriendjes te maken, of begrip te kweken voor de situatie waar het zich in bevindt. Het staat in gevaar registratie modus en op “high alert”.

Het brein zoekt de verschillen en niet de overeenkomsten

Waarom is dit een essentieel oorzakelijk element waar we sterk rekening mee moeten houden in elke vorm van discussie? Het zit ons als mensen telkens in de weg. Zelfs als we heimelijk weten dat we geen gelijk hebben, blijft ons brein hormonen aanmaken om toch het gelijk te halen. We zijn dan star, stug, ongenaakbaar en eigenwijs. Dit gaat zover dat we zelfs destructief kunnen zijn. Dit mentale systeem zorgt voor erg veel conflicten in de maatschappij. Ieder brein vindt namelijk dat het gelijk heeft. Het is bereid er erg hard voor te knokken om dat gelijk te krijgen, of dat nu grote of kleine zaken zijn. Kijk naar de discussies over religie, zwarte Piet en Sinterklaas, verschillende culturen en mannen of vrouwen als betere leiders.

Toch is er hoop, door het brein simpelweg precies uit te leggen hoe het brein werkt. Welke stappen het brein in bepaalde situaties altijd neemt. Hoe universele hersenwetten ontstaan en hoe deze werken. Hoe je die hersenwetten in je voordeel kunt laten werken. Hoe de hersenwetten voor mannen en vrouwen werken in het samenwerken. Waar de biologische verschillen zitten tussen mannen en vrouwen en hoe je die, als je naar de overeenkomsten kijkt, optimaal kunt inzetten in mixed teams.

En weet je wat het leukst is, mannen en vrouwen zijn even goede als slechte leiders. The Journal of Applied Psychology heeft een langlopend onderzoek gedaan van 1962 tot 2011 en 99 verschillende internationale studies met elkaar vergeleken. De doelstelling was de effectiviteit van het leiderschap van vrouwen en mannen te vergelijken, binnen verschillende branches en werkomgeving.

De uitkomst van deze meta-analyse laat zien dat als mannen en vrouwen elkaars kwaliteiten gebruiken, naar de overeenkomsten zoeken in plaats van naar de verschillen, ze gezamenlijk tot bijzonder prestaties kunnen komen. Mannen moeten zich nu eenmaal niet als vrouwen gaan gedragen en vrouwen niet als mannen en dat is meteen de kracht van de samenwerking.

Dus betrap jezelf erop als je brein weer eens naar de verschillen zoekt om zijn/haar gelijk te krijgen.

Wij trainen leidinggevenden hoe om te gaan met de werking van het brein en hoe je dit dagelijks kunt toepassen, zodat je optimale resultaten kunt behalen met je medewerkers.

Ben je leidinggevende? Doe dan alvast de Neuro Quotiënt TEST en ontvang automatisch via e-mail gratis de 7 whitepapers, die meer inzicht geven in hoe het menselijk brein werkt.

Eddie Tjon Fo

Over de auteur
Founder of the SparkWise methode || Substitute Teacher Masters of Science & Communications TU Delft || Author Business.nl || Entrepreneur/investor with over 38 years of experience in business and brand development. Helping organisations to better structure their targets by using neuro scientific insights. Optimizing in-company processes. Complex and competitive analysis and strategic structures, financing, mergers & acquisition, investing, accelerating Internationally orientated companies to the next commercial level.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Leiderschap

Zeven richtlijnen voor verandermanagement

3 min lezen
Leiderschap

DNA en hersenkennis door neurowetenschap bepalen je zakelijk succes

4 min lezen
Leiderschap

De geheime ingrediënten voor optimaal leren, opleiden en onderwijzen

5 min lezen