Ondernemen

Moeiteloos je project afronden met deze 7 stappen

5 min lezen

Is er een project dat je al een tijdje voor je uitschuift?

Zo’n project waarvan je weet dat je er eens aan moet beginnen omdat het je écht verder helpt? Maar op de één of andere manier blijf je het voor je uitschuiven?

Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Meer diepliggende redenen of wat meer aan de oppervlakte. De dieperliggende redenen over waarom je een project voor je uitschuift, laat ik even voor wat ze zijn. Want misschien heb jij NU wel gewoon die spreekwoordelijke ‘schop onder je kont’ nodig om je in de actiemodus te zetten.

Herkenbaar?

Dan gaan deze 7 stappen jou helpen om dit ‘voor-je-uitschuif-project’ aan te pakken en concrete stappen te zetten.

Stap #1

Misschien heb je wel meer dan één project dat je voor je uitschuift. Als dat zo is, dan kies je er ééntje waar je nu je tanden in gaat zetten.

Welke projecten of taken staan er al een tijdje op jouw to do lijst, die je steeds voor je uitschuift? Het kan een groot of klein project zijn. Maar ik zou degene pakken waar je het meest tegenop ziet. De keuze is echter aan jou natuurlijk…

Neem nu het bewuste besluit dat je dit project (of deze taak) gaat aanpakken. Het nemen van een bewust besluit is een belangrijk onderdeel om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Zeg desnoods hardop: “ik besluit nu project ‘X’ aan te pakken”.

Stel jezelf vervolgens de vraag: “Wat maakt dat ik het nog niet gedaan hebt?”. Word je er misschien niet blij van? Vind je het een lastig project? Is het te omvangrijk? Ben je er niet goed in?

Inzicht in het waarom van het uitstellen van projecten en/of taken, kan je helpen om een rode draad te ontdekken. Als je die hebt ontdekt kun je een plan bedenken om het anders te doen. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Patronen kun je doorbreken door andere patronen of gewoonten aan te leren.

Maar voordat het zover is, eerst maar eens een besluit nemen welk project jij nu gaat oppakken. Dus welk project wordt het voor jou?

Stap #2

De volgende stap is om helderheid te creëren.

Maak daarom voor jezelf helemaal helder wat je wilt bereiken met dit project. Wat is de gewenste uitkomst die je voor ogen hebt?

Schrijf dit op en schrijf ook op hoe je je tijdens de uitvoering van dit project wilt voelen? Is dit blij, energiek, in flow etc.

Hiermee zet je intenties voor het verloop en de uitkomst van je project.

Om je verder op weg te helpen zijn hier een aantal vragen:

 • Wanneer wil ik dit project af hebben?
 • Wat is het minimale dat ik wil bereiken met dit project?
 • Wat zou een uitkomst zijn waar ik écht blij van wordt?
 • En wat zou een nóg mooiere uitkomst zijn, iets wat misschien niet lukt, maar wat wel super, supergaaf zou zijn?
 • Hoe wil ik mij voelen tijdens de uitvoering van dit project?
 • Hoe zal ik mij voelen als ik het project tot een goed einde heb gebracht?
 • Wat zal de afronding van het project voor verschil maken in mijn business of voor mij persoonlijk?

Door het beantwoorden van deze vragen leg je als het ware een soort fundering waarop je kunt terugvallen als het misschien even niet lukt. En het geeft je energie en flow omdat jij precies weet waar je het voor doet. Zo wordt het voor-je-uitschuif-project ineens een stuk ‘lichter’

Stap #3

Ongetwijfeld zitten er allerlei dingen in je hoofd die je moet doen ten aanzien van dit project. Eén van de redenen dat we projecten uitstellen is omdat de omvang te onoverzichtelijk is. Het is daarom van belang om je project in stukken te hakken.

Dat begint met alles, maar dan ook alles, wat met dit project te maken heeft op te schrijven. Een zogenaamde ‘braindump’.

Je kunt een mindmap maken, een Excellijstje, een documentje in Word of gewoon een ouderwets kladblok pakken en gaan schrijven. Doe wat het prettigst voelt voor jou.

En ga vervolgens alles wat er nu in je hoofd rond dwarrelt opschrijven. Don’t worry, je hoeft er nog geen volgorde aan te geven. Het belangrijkste is nu die braindump. Lekker alles uit je hoofd op papier!

Met deze exercitie zorg je voor rust in je hoofd. Mijn ervaring is dat het altijd heerlijk licht voelt na zo’n braindump!

Stap #4

Nu je alles op papier hebt gezet en je hopelijk ervaren hebt hoe heerlijk het is om een braindump te doen, ben je klaar voor de volgende stap.

Belangrijk is echter, om deze stap niet te groot te maken. Je wilt namelijk dóór met je project en de flow erin houden. De braindump geeft nu waarschijnlijk nog geen flow omdat het ongeorganiseerd is en er dus nog geen structuur in zit.

Om in de actiemodus te blijven is je volgende stap om 3 acties uit de braindump te halen die je nu al kunt uitvoeren om het door jou gekozen project op gang te brengen.

Welke drie acties zijn dat? Schrijf ze op een apart vel papier of in een apart document en hang er deadlines aan. Wanneer wil je deze acties uitgevoerd hebben? Wees realistisch in wat kan. Maar zet die eerste stap, zo mogelijk vandaag nog!

Stap #5

Een andere reden om een project voor je uit te schuiven is dat het misschien te groot is voor jou alleen. Misschien heb je wel hulp nodig (ook al wil je dat misschien (nog) niet toegeven). Toch wil ik je vragen om eens na te denken over wie of wat jou kan ondersteunen om het door jou uitgekozen project tot een goed einde te brengen…

Kan bijvoorbeeld een virtueel assistent uitkomst bieden? Wellicht heb je een webbouwer of andere techneut nodig? Een Marketeer of social media expert?

Misschien heb je eerder een praktische tool nodig zoals Wunderlist of Trello om je project overzichtelijk te houden en tot een goed einde te brengen.

Maak voor jezelf helder wie of wat je nodig hebt om jouw leven makkelijker te maken tijdens dit project. Check je netwerk of daar de juiste personen zich misschien al gewoon bevinden. Benader deze persoon en/of onderneem actie om de tool aan te schaffen (vele online tools zijn gratis!).

Vraag dus om hulp. Je hoeft het niet altijd allemaal alleen te doen!

Stap #6

Maak nu, naar aanleiding van je braindump in stap #3, een planning voor de rest van de stappen.

Orden ze op een voor jou overzichtelijke manier, bepaal de juiste volgorde en hang er realistische deadlines aan.

Vraag je bij elke stap af:

 • Is dit fun?
 • Is dit inspirerend?

Als het antwoord Ja is, dan heb je een GO en mag de actie blijven.

Maar als het antwoord Nee is, dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat maakt dat deze taak niet fun en/of inspirerend is?
 • Hoe kan ik het wel fun en/of inspirerend maken?
 • Of moet ik het misschien gewoon uitbesteden?

Het is heel belangrijk dat jouw actiestappen inspirerende actiestappen zijn. Je moet er blij van worden. Er dient een glimlach op je gezicht te verschijnen als je bezig bent met dit project. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Blijf je in mineur zitten? Wat is er nodig om wel blij te worden van dit project? Of misschien is de vraag wel: “Moet je dit project überhaupt wel doen?”.

Stap #7

Dit is een stap die telkens terugkomt: VIER JE SUCCESSEN!!!

Jawel, dit is ook een zeer belangrijk onderdeel van de implementatie van een project én van het ondernemen. Veel ondernemers vergeten dit en kijken alleen maar vooruit. Dat is jammer, want je bent gewoon goed bezig!

Je mag hier best trots op zijn!

Je bent aan de slag gegaan met een project waar je al heel lang tegenaan zat te hikken.

En nu flik je het toch maar! Je bent in de actiemodus gekomen!

Klop, klop, klop (op je schouder)

Ik raad je aan om minimaal één keer per week stil te staan bij je behaalde successen. Dit houdt de motivatie erin en zorgt voor een energie-boost. Heerlijk!

En weer door…

Ja, toch wel. Want je project is waarschijnlijk nog niet af. Pak ‘m door en ga voor jouw ultieme uitkomst. Pak je intenties er nog eens bij van stap #2 en Go For It!

Je bent een topper en je gaat dit gewoon ‘acen’! Yesss!

Succes met jouw project!

Heb jij ook weleens moeite met het starten van projecten? Waar loop jij tegenaan? Of heb je juist meer inspirerende ideeën om uitstelleritis te tackelen? Laat het in een reactie onder dit artikel weten. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Bianca van de Stadt

Over de auteur
Bianca van de Stadt is Businesscoach voor dienstverlenende ondernemers die nu écht willen doorbreken met hun bedrijf. Maar wel op een manier die past bij jou! Samen met Bianca bouw je aan het succes van jouw bedrijf, zonder concessies te doen, zonder way out of your comfortzone te gaan en zonder continu harder te moeten werken. Van stress, frustratie en te weinig tijd hebben, naar meer vrijheid, meer succes en je ideale leven leiden!
artikelen
Gerelateerde artikelen
Ondernemen

4 vragen voor als het niet goed gaat met je onderneming

2 min lezen
Ondernemen

Hoe verwachtingenmanagement tijd bespaart

3 min lezen
Ondernemen

Hoe herken je symptomen van mentale en fysieke belasting?

3 min lezen