Innovatie

Slim en duurzaam idee verovert trapliftenbranche

2 min lezen

In het magazijn van Smienk Trapliften in Nunspeet zijn lange rijen stellingen gevuld met de stalen rails en stoelen van trapliften.

Het zijn bijzondere exemplaren, want het gaat hier om gebruikte trapliften die door medewerkers volledig gereviseerd en vervolgens opnieuw geplaatst worden bij mensen die moeite hebben om thuis de trap op te komen. Dit alles voor de helft van de prijs van een nieuwe. Het bleek een gouden formule.

In 2012 startte oprichter en ondernemer Erik Smienk zijn bedrijf en bouwde het binnen vier jaar uit naar een nog steeds sterk groeiende onderneming met inmiddels bijna 50 medewerkers. Een nieuwe traplift kost al snel 8.000 tot 10.000 euro, wat voor de meeste mensen een stevige uitgave is en niet zomaar beschikbaar is voor een woningaanpassing.

Vanwege deze hoge prijs is men aangewezen op een tegemoetkoming of vergoeding of hulp in natura van de lokale gemeente, die lang niet altijd geneigd is om de aanvraag voor een traplift goed te keuren. Bij goedkeuring dient vaak ook nog een aanzienlijke vierwekelijkse eigen bijdrage aan de gemeente betaald te worden.

Met een betaalbare en duurzame oplossing maken wij het voor iedereen mogelijk om veilig te kunnen blijven wonen in zijn vertrouwde omgeving.

De aanschaf van een budgetvriendelijke gebruikte traplift komt daarom voor velen als geroepen. De klant wordt volledig eigenaar en kan rekenen op maar liefst vijf jaar garantie in combinatie met onderhoud. De gebruikte trapliften worden door Smienk Trapliften aangepast, op maat gemaakt en voorzien van onder meer een nieuwe poedercoating, nieuwe bekleding op de stoelen, accu’s en de laatste software-updates. Ook behoort een traplift huren tot de mogelijkheden.

Slim en duurzaam idee verovert trapliftenbranche

Economische levensduur van een traplift

De meeste trapliften die nieuw geplaatst werden, zijn nog lang niet aan het einde van hun economische levensduur op het moment dat ze weer verwijderd worden. De gebruiker verhuist in de meeste gevallen naar een andere woning, een verzorgingshuis of komt te overlijden. Dit zorgt ervoor dat vele nog uitstekend functionerende trapliften op de schroothoop verdwijnen.

Ook het commerciële belang van trapliftfabrikanten die graag nieuwe exemplaren verkopen speelt mogelijk een rol. Smienk Trapliften probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen door dergelijke trapliften in te kopen. Hiervoor is de site trapliftverkopen.nl opgericht, waarbij consumenten met een traplift deze eenvoudig kunnen aanbieden. De traplift wordt vervolgens binnen 48 uur netjes verwijderd en de klant ontvangt direct contant geld. Ook via makelaars worden trapliften ingekocht.

Milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Door de inkoop van gebruikte trapliften wordt verspilling in de zorg tegengegaan. Ook kostbare grondstoffen voor de productie van een traplift worden bespaard en mensen voor wie verhuizen of een grote verbouwing soms het enige alternatief was, kunnen door de aanzienlijk lagere kosten van een gebruikte traplift thuis blijven wonen. De vertrouwde omgeving met vrienden, familie en buren wil men vaak niet missen.

Binnen de conservatieve trapliftenbranche geldt het renoveren van gebruikte trapliften door derde partijen als disruptief. Smienk Trapliften wordt echter door steeds meer particulieren gevonden, maar ook gemeenten ontdekken de voordelen van een gebruikte traplift voor hun burgers. Vanuit het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt regelmatig ook een gebruikte traplift als serieus alternatief gezien.

De toekomst van Smienk Trapliften ziet er daarmee gunstig uit en wij zijn benieuwd wat het bedrijf binnen nog eens vier jaar zal weten te bereiken!