Tips

Thuiswerken? 5 praktische tips

2 min lezen

Thuiswerken heeft vele voordelen, zowel voor medewerkers van een bedrijf als voor bijvoorbeeld freelancers.

Je kunt je eigen tijd indelen, hebt geen reistijd en tijdverspilling door files, een hogere productiviteit en een betere balans tussen werk en privé.

Thuiswerken kent overigens naast de voordelen ook uitdagingen. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken om efficiënt en prettig te werken vanuit huis. Deze vacaturesite zet enkele tips op een rijtje.

1. Een planning maken en deze gedisciplineerd volgen

Een van de belangrijkste zaken is het maken van een strak werkschema, en je hier vervolgens natuurlijk ook aan houden. Thuiswerken biedt de verleiding om toch andere dingen te gaan doen door het ontbreken van andere werkende collega’s en controle. Neem bijvoorbeeld iedere avond even de tijd om te bedenken wat je de volgende dag wilt gaan doen.

Neem jezelf voor iedere dag om een bepaalde tijd – bijvoorbeeld 08.30 uur – achter je bureau te zitten.

Ook erg belangrijk is het om inspirerende en vooral ook realistische doelen te stellen zodat je niet ontmoedigd raakt. Door vaker kleine taken af te ronden, ga je je vanzelf productiever en succesvoller voelen. Daarnaast vermijdt je dat je systematisch overuren maakt.

2. De grens tussen werk en privé bewaken

Deze tweede tip ligt eigenlijk in het verlengde van de eerste. Wie de grens tussen werk- en privétijd niet goed bewaakt kan een lagere productiviteit hebben of ’s avonds langer door moeten werken om taken af te ronden.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die de tijd die ze winnen omdat ze niet hoeven te reizen of in de file te staan, gebruiken voor huishoudelijke taken, boodschappen, een bezoek aan de dokter of afspraken met vrienden of familie. Omdat je natuurlijk wel flexibel bent in de werktijden is het goed te luisteren naar je eigen bioritme. Veel mensen zijn ’s ochtends het meest productief, maar voor anderen geldt dit juist voor de avonduren.

3. Afspraken maken met huisgenoten en familie / vrienden

Dit werd bij het punt hiervoor ook al genoemd, maar is erg belangrijk voor je productiviteit. Maak afspraken over je werkuren en pauzes. Familie die even langskomt ‘omdat je toch thuis bent’, kinderen die aandacht vragen of vrienden die gezellig even komen buurten.

Het lijken korte onderbrekingen, maar kunnen toch een aardig gat slaan in de beschikbare werktijd op een dag. Maak daarom duidelijk wat je werkuren zijn en vraag mensen deze ook te respecteren. Wanneer je niet gestoord wil worden kun je voor huisgenoten of kinderen bijvoorbeeld een merkteken op te deur hangen als je ongestoord door wilt kunnen werken. Ook erg belangrijk: ga tijdens de kantooruren ook niet zelf met vrienden of vriendinnen zitten bellen, appen of mailen.

4. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat

Het is allang geen geheim meer dat je kleding een rol speelt in je productiviteit en inzet. Doe dus ’s ochtends net alsof je naar je kantoor of een klant zou gaan, zodat je de mentale klik tussen thuis en werk gemakkelijker kunt maken. Dus: douchen, ontbijten, en je bent klaar om te starten met je werkdag.

5. Een prettige en afgescheiden werkplek creëren

Een inspirerende en prettige werkplek zorgt dat je er graag bent en je er goed voelt. Zo heb je minder redenen om je bureau te verlaten en andere verleidingen op te gaan zoeken. Een werkplek is bij voorkeur een plaats die je exclusief voor je werk gebruikt, en die ingericht is als een ‘normaal’ kantoor met goede verlichting, een telefoon, een goed bureau, een comfortabele bureaustoel en andere kantoorartikelen.

De Arbo geeft meer informatie over de mogelijkheden, vrijstellingen en verplichting van een werkgever om een goede thuiswerkplek voor een medewerker te creëren.

Naast al deze zaken is het ook belangrijk eens in de zoveel tijd te evalueren hoe het thuiswerken gaat. Merk je dat je minder productief bent, zoek dan de oorzaken hiervan en pak deze aan.

×
Tips

Tips om concurrentievoordeel te behalen