Innovatie

Waarom is innovatie zo belangrijk?

1 min lezen

Bedrijven die niet innoveren kunnen het op den duur niet meer winnen van bedrijven die wel aandacht besteden aan innovatie.

Dit geeft al aan hoe belangrijk het is om te blijven innoveren. Productdifferentiatie is vaak bepalend voor de toekomst van je bedrijf. Om je marktpositie te behouden en in de toekomst te optimaliseren is innovatie nodig.

Dé manier om je te onderscheiden

Als bedrijf heb je altijd met concurrentie te maken. Wanneer je totaal niets anders doet dan de concurrent, dan kan dit je in de toekomst duur komen te staan. Door te blijven innoveren kun je je steeds sterker neerzetten tegenover de concurrentie. De meest succesvolle ondernemers zijn de ondernemers die niet stil blijven staan in de tijd.

Ondernemingen die goed innoveren doen dit tegenwoordig in een razend tempo. Hierdoor blijven bedrijven die niet innoveren snel al een heel eind achter.

De verwachtingen liggen hoger

We leven in een ‘online maatschappij’. Tegenwoordig kan iedereen volgen wat je doet als bedrijf. Hierdoor liggen de verwachtingen ook hoger. Je moet presteren om onder de aandacht te blijven. Als je nooit iets verandert aan je product of dienst, dan zal je de aandacht verliezen en zakt je bedrijf steeds verder weg. Innovatie zorgt ervoor dat mensen je in de gaten blijven houden.

Sterke voordelen van innovatie

Innovatie zorgt voor sterke voordelen voor bedrijven. De Kamer van Koophandel zet zich zelfs in voor bedrijven die willen (blijven) innoveren en legt hierbij ook uit wat de belangrijkste voordelen zijn. Bedrijven die zich goed bezig houden met innovatie genieten van meer productiviteit, concurreren effectiever, bouwen meer merkwaarde op, groeien sneller, zien de verkopen stijgen, verhogen de marges, besparen kosten en kunnen meer waardevolle relaties aangaan.

Bedrijven die niet innoveren blijven niet bestaan

Ondernemingen die goed innoveren doen dit tegenwoordig in een razend tempo. Hierdoor blijven bedrijven die niet innoveren snel al een heel eind achter. Deze bedrijven lopen nieuwe mogelijkheden op de markt mis, verliezen hun marktaandeel aan de innoverende ondernemingen, zien de marges verkleinen en de winsten teruglopen en krijgen met hogere kosten te maken.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het bedrijf minder efficiënt en productief is, waardoor er op den duur geen andere optie overblijft dan te staken. Innovatie is dan ook nodig om succesvol te worden en te blijven als bedrijf.