Financieel

Wat is de waarde van een accountantsverklaring?

1 min lezen

Accountantsverklaring nodig? Bereid je dan maar vast voor op hoge kosten.

Voor zo’n verklaring leg je doorgaans al snel tussen de 500 en 2.000 euro per jaar neer. Gelukkig beschik je dan wél over een waardevol document voor jouw onderneming… of niet? De waarde van zo’n verklaring is voor zogenaamde kleinbedrijven erg overschat en in veel gevallen helemaal niet verplicht.

Laten we beginnen door uit te leggen wat een accountantsverklaring nu precies inhoudt. In feite gaat het hier om een certificaat waarin een accountant jouw financiële gegevens verantwoordt. Diegene plaats dus een soort stempel van goedkeuring op je boekhouding. Opmerkelijk, gezien de accountant deze boekhouding zélf controleert. Bovendien blijf je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk voor je boekhouding. Maakt de accountant of boekhouder een fout? Dan zit jij met de gebakken peren.

Wanneer een accountantsverklaring?

Daarbij komt nog eens kijken dat een accountantsverklaring in de meeste gevallen niet eens nodig is.

Deze goedkeuring van je boekhouding is alleen nodig voor bestuurders van een corporatie, stichting, vereniging, BV óf NV die;

  • méér dan vijftig man aan personeel hebben;
  • een activawaarde van boven de zes miljoen euro hebben;
  • meer dan twaalf miljoen euro per jaar omzetten.

Met andere woorden: tenzij je het héél goed gedaan hebt, is een verklaring niet nodig.

De waarde van een accountantsverklaring.

Steeds meer ondernemers ontdekken de lage waarde van zo’n verklaring op hun boekhouding. Een simpele jaarrekening is vaak meer dan voldoende. De jaarrekening is een uittreksel van jouw boekhouding waarop de balans en je winst- en verliesrekening staat. Dit document bevat soms een toelichting op deze elementen en is noodzakelijk voor het aangeven van je inkomstenbelasting. En voor het maken van een jaarrekening heb je écht geen boekhouder of accountant nodig.

De boekhouding van Jortt.

Het innovatieve boekhoudprogramma Jortt speelt hier namelijk op in door een programma aan te bieden waarbij jouw jaarrekening automatisch wordt opgesteld aan de hand van je boekhouding. Deze compleet nieuwe boekhoudmethode zorgt er ook direct voor dat je boekhouding voldoet aan alle juridische verplichtingen die gelden voor een kleinbedrijf. Zo verandert Jortt het boekhoudlandschap voor eens en altijd.

Jortt proberen?

Ook op zoek naar een vereenvoudiging van je boekhouding? Maak kosteloos kennis met Jortt: kijk op Jortt voor méér informatie.

Hilco de Roo

Over de auteur
Hilco de Roo is ondernemer en werkt op dit moment als commercieel directeur bij online boekhoudprogramma Jortt. Naast ondernemer is Hilco coach voor startups en geeft regelmatig inspirerende lezingen over innovatie en 'groeien in een altijd veranderende omgeving'.
artikelen
Gerelateerde artikelen
Financieel

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

1 min lezen
Financieel

Belangrijkste eigenschappen van een goed boekhoudprogramma

1 min lezen
Financieel

Knab en MoneyMonk realiseren boekhoudkoppeling

1 min lezen