Ondernemen

Wat ondernemers van muzikanten kunnen leren

1 min lezen

In het innovatiealfabet kennen we de B van brainstormen.

Lekker out of the box creatieve ideeën spuien. Het liefst zo veel mogelijk. Hoe doen muzikanten dat en wat kunnen ondernemers daarvan leren? Vijf tips!

Kunstenaars weten het als geen ander en recente studies tonen het ook aan: het gaat niet om zo veel mogelijk ideeën, maar om zo origineel mogelijke ingevingen. De opvatting dat kwaliteit in het verlengde ligt van kwantiteit wordt steeds meer losgelaten.

Tip 1: Blijf soms in een box denken. Het komt je productiviteit ten goede.
Tip 2: Omarm tijdsdruk. Het is het enige kader wat echt nodig is. Het houdt je scherp.

De beste ideeën krijg je binnen een kader. Als tijd geen rol speelt, blijf je schaven aan oplossingen en dat schaadt de productiviteit. Deadlines zijn goed, want die dwingen je om productief te worden binnen een termijn. Dus helemaal out of the box? Liever niet. Maak een tijdskader. Daarbinnen kun je zo creatief zijn als je wilt.

Tip 3: Wie genoeg ervaring heeft in zijn werk, mag er op vertrouwen dat wat binnenkomt aan creativiteit goed is.
Tip 4: Laat het idee over het eindresultaat, zoveel mogelijk los. Het eindproduct dat is ontstaan, is de manifestatie van de energie die je er naar beste vermogen hebt ingestoken.

Ondernemers zijn echte control freaks. Je zou denken dat muzikanten dat ook zijn, maar met tip 4 in het achterhoofd, is dat geen honderd procent aanname meer. Door het kader te scheppen, ben je eigenlijk gedwongen om te vertrouwen op wat je binnenkrijgt. Daar moet je het mee doen. Van daaruit ontstaat het eindproduct. Bepaalde zakenmensen zijn dat niet gewend, maar het werkt.

Tip 5: Streef naar verbinding. Samen ben je beter dan alleen. Denk na over je stijl van leiding geven, wat past bij jou en wat bij je medewerkers. Welke spelers heb je in je team?

Trompet: enthousiaste, optimistische ontdekker
Harp: kritische, serieuze doordenker
Hoorn: goed oplettende, onopvallende teamspeler
Viool: sociale, gevoelige, extraverte teamspeler
Piano: nuchtere, positieve natuurkracht
Bas: praktisch ingestelde, gedisciplineerde doorwerker
Trommel: actieve, gedreven en prestatiegerichte tempomaker
Gitaar: originele, creatieve, soms eenkennige initiator